Povijesni dan: U vožnju krenuli prvi autonomni taksiji (VIDEO)

Nije sve tako ružičasto, vozač je prisutan u automobilu u slučaju potrebe za hitnom asistencijom, a nije posve jasno kako autonomna vozila reagiraju u kišnim uvjetima

Danas je povijesni dan. Ne toliko za Fiat/Chrysler jer su njihova dva automobila, Panda i Jeep Wrangler dobili 0 i 1 zvjezdicu na EuroNCAP testu (možda je i to razlog za bilježenje u neke povijesne knjige) koliko za Googleov Waymo, koji je danas pokrenuo prvi autonomni taksi servis na svijetu. Dobro, nije baš sve tako ružičasto, ima tu i nijansi sive. 

Waymo je dugo radio na razvoju autonomnih vozila, a uslugu je pokrenuo u Phoenixu. Već smo pisali da u tom gradu nema mnogo oborina. Senzori autonomnih vozila još ne reagiraju najbolje kad kiši ili sniježi. Zbog toga je Waymo vjerojatno kao svoje središte i testni poligon izabrao Phoenix u američkoj državi Arizoni. 

U prvoj fazi, za vožnju u posebno prerađenoj autonomnoj Chrysler Pacifici putem aplikacije moći će se prijaviti samo 400 osoba koje su sudjelovale kao vozači u razvoju ovog vozila, odnosno usluge. Ostalim građanima preostaje da samo gledaju Waymove Chrysler Pacifice i nadaju se da im svi senzori funkcioniraju. Sve automobili imat će i vozače pa će i oni intervenirati ako bilo koji član autonomne flote podivlja. Službeni naziv usluge je Waymo One. Sljedeće godine i General Motors kreće sa sličnim servisom nazvanim Cruise. 

Koliko je ovo važna usluga govori i procjena vrijednosti kompanija. Morgan-Stanley procjenjuje da biste Waymo mogli kupiti za 175 milijardi dolara, a Cruise za 14,6 milijardi dolara. Kad GM pošalje svoja vozila na cestu i tih 14,6 milijardi moći ćete pomnožiti sa deset.