VIDEO: Vozačica izbjegla nesreću, ali pješak nije izbjegao stup!

Konstruktorima autonomnih vozila mnogi postavljaju pitanje: Što ako takav automobil može izbjeći nesreću na cesti tako da skrene na pločnik, ali tamo udari pješaka? Ruska vozačica tu je dvojbu testirala u praksi

Zabrinuta javnost ima nekoliko važnih pitanja za kreatore autonomnih vozila, a jedno od najvažnijih je: Što će autonomni automobil učiniti u situaciji ako ima priliku izbjeći sudar na cesti, ali će pritom skrenuti na pločnik i udariti pješaka? Prije dvije u ruskom Krasnodaru snimljen je ovaj filmić. Vozačica je imala istu dvojbu, prednost joj je oduzeo vozač u Peugeotu, a odlučila se testirati opciju slijetanja na pločnik. Tamo se našao pješak, koji je spletom (ne)sretnih okolnosti doživio neobičnu nesreću. Naime, udario ga je znak, koji je pogodila vozačica.

Kasnija fotografija pokazuje da nije bilo težih posljedica. Koliko god ovo bilo tragikomično (na sreću više je komedije, a daleko manje tragedije), pitanje je ozbiljno: Što će doista učiniti autonomni automobil u takvoj situaciji? Mnogi stručnjaci misle da su ljudi za upravljačem sposobniji brže i kvalitetnije reagirati nego autonomna vozila. Dobro, ovaj Rus se možda ne bi složio s tim.