Najsnažniji automobil na svijetu sa 1900 KS, na kojem radi i naš Rimac, zvat će se Battista

Za jedan od ukupno 150 primjeraka Battiste treba izdvojiti oko 2.2 milijuna eura. Proizvodnja počinje krajem 2019., a prve isporuke su 2020. godine

Pisali smo o novom Pininfarininom bolidu PFO koji će biti otkriven u Ženevi u proljeće sljedeće godine. Bit će to najsnažniji automobil na svijetu, sa četiri elektromotora i 1900 KS te 2300 Nm okretnog momenta. Rekordne brojke u domeni su hrvatske pameti jer električni pogon i baterije osigurava Rimac. Ovaj supersportski automobil ubrzavat će do 100 km/h za manje od dvije sekunde, imat će krajnju brzinu 412 km/h i autonomiju oko 500 kilometara.

PFO je bio samo radni naziv, a sad je poznato i ime tog vozila: bit će nazvan Battista, po legendarnom osnivaču dizajnerskog studija i manufakture Pininfarina.

– To je ostvarenje sna. Moj djed je sanjao da ćemo jednoga dana imati automobile pod markom Pininfarina. Zbog toga smo morali ovo prvo vozilo nazvati po njemu, Battista – rekao je Battistin unuk Paolo Pininfarina, koji je i predsjednik talijanske tvrtke.

A san bi se pretvorio u noćnu moru da Pininfarinu u teškoj financijskoj situaciji 2015. godine nije preuzeo indijski koncern Mahindra&Mahindra. Uložena su sredstva, kreiran je ambiciozan plan proizvodnje, a sve kreće sa 150 primjeraka Battiste čija će cijena biti oko 2.2 milijuna eura.

Automobili Pininfarina planira ići dalje, a već se dogovara novi električni super-SUV, koji će ta tvrtka konstruirati u suradnji s novom zvijezdom na automobilskom nebu, američkim Rivianom. Ovaj start-up predstavio je nedavno na autoshowu u Los Angelesu dva vozila, pick-up i SUV s ogromnom autonomijom od čak 640 kilometara, a sad će pomagati i Pininfarini.