Audi i Luminar zajedno u poslu s autonomnim vozilima

U Luminaru tvrde da su kreirali tehnologiju koja na 250 metara jasno može razlučiti čak i statične pješake od nepomičnih objekata

Za Luminar vjerojatno niste čuli, a možda i jeste ako pratite hi-tech tvrtke. Ova tvrtka ima sjedište u Silicijskoj dolini, a nastala je s idejom razvoja lidara, ključne tehnologije u razvoju autonomnih vozila. Lidar je laserski mjerni instrument koji u slučaju automobilske industrije i autonomnih vozila detektira prepreke na putu.

Luminar je jedna od najvećih zvijezda u svijetu autoindustrije jer, navodno, ima jedan od najnaprednijih lidara. Njegove usluge već koriste Volvo i Toyota, a novi partner postao je i Audi. 

U Audiju tvrde da će im partnerstvo s Luminarom omogućiti da njihova autonomna vozila detektiraju prepreke na udaljenosti od 250 metara. Luminarovo oko sokolovo vidi dalje od drugih pa treba na vrijeme osigurati prednost. 

Inače, Audi najavljuje investiciju od 15 milijardi eura u sljedećih pet godina u tehnologije budućnosti, autonomna vozila i električna vozila. Sve će to realizirati preko svoje nove tvrtke AID. 

Luminar, s druge strane, osim s Toyotom, Audijem i Volvom, radi i s drugim subjektima izvan automobilske industrije, a ukupna vrijednost ugovora sa svim partnerima iznosi milijardu i pol dolara. 

U Luminaru tvrde da su kreirali tehnologiju koja na 250 metara jasno može razlučiti čak i statične pješake od nepomičnih objekata, pa čak i predvidjeti ponašanje pješaka, i najavljuju da su u tom segmentu najbolji.