VIDEO: Britanci imaju tehnologiju koja će spasiti motore s unutarnjim sagorijevanjem

Sustav u Camconu zovu Intelligent Valve Technology i karakterizira ga mnogo veća preciznost u radu te veće uštede goriva, odnosno manje emisije CO2

Motori s unutarnjim sagorijevanjem definitivno više nisu in, a sve više se razmišlja o alternativama. Međutim, niti oni nemaju namjeru pasti bez borbe. Jedna njemačka tvrtka planira konstruirati motore bez svjećica za benzinske motore i grijača u slučaju dizelskih motora. Njihova ideja je da se smjesa zraka i goriva pali mikrovalovima.

Britanska tvrtka Camcon Automovie ponudila je drugačiju ideju – da se ventilima upravlja digitalno. Ne bi više bilo bregastih osovina kakve poznajemo, nego bi svi ventili bili upravljani zasebno (svaki sa svojom malom bregastom osovinom), ovisno o opterećenjima motora. Ovaj sustav u Camconu zovu Intelligent Valve Technology i karakterizira ga mnogo veća preciznost u radu (u najkraćim jedinicama vremena), konstano varijabilni rad ventila te mnogo veće uštede.

– To znači da motoru sad možete dati točno ono što želi na niskim okretajima ili visokim okretajima. Možete mijenjati vrijeme otvaranja ventila, možete mijenjati to koliko će biti podignuti. U jednom okretaju možete promijeniti postavke od motora u mirovanju do punog odziva na gas – rekao je Mark Gostick, direktor Camcona.

Camconov benzinski motor je u testnoj fazi i prvi podaci govore o zamjetnim uštedama u emisiji CO2 u odnosu na Jaguarov štedljivi Ingenium motor istoga obujma. Spominje se do 20 posto manja emisija CO2.