Jesu li prošla zlatna vremena tableta i pametnih satova?

Pametni telefoni sve su veći i približavaju se tabletima dok satovi s (pre)malim ekranima ne nude nove funkcije

U četvrtom tromjesečju prošle godine švicarski proizvođači klasičnih satova isporučili su 6,8 milijuna satova, a Apple je u istom tom periodu isporučio čak 8 milijuna pametnih satova. Ipak, prodaja stagnira ili je u padu kod većine proizvođača pametnih satova, pojedini proizvođači više ih niti ne proizvode. Pametni satovi traže svoje mjesto pod suncem, iako postoje korisnici kojima je to samo trendovski dodatak. Istovremeno, pametne narukvice sve se češće koriste – povoljnije su cijenom (koštaju kao mjesečna članarina u fitness klubu ili teretani, za razliku od satova s cijenom kao osrednje jak smartphone), manje su mase te ih mnogi korisnici nikada ne skidaju (i dok spavaju, narukvica prati način spavanja te ih ujutro obavještava jesu li imali lagan ili dubok san). Ukoliko predugo sjedimo na radnom mjestu, narukvica će nas svakih sat vremena upozoriti da se ustanemo i prošetamo. S druge strane, pametni satovi samo imitiraju pametne telefone, ali uz ograničene mogućnosti.

Informator na malom ekranu

Ipak, pametni satovi imaju svoje (malo) mjesto pod suncem – dok ste na sastanku možete diskretno pogledati na ekran sata i pregledati nove poruke, nove mailove, nove obavijesti s društvenih mreža. Bavite li se sportom, pametni sat će samostalno pratiti broj prijeđenih koraka, potrošene kalorije, prijeđenu udaljenost, a poslužit će i kao glazbeni player. Pojedini modeli imaju SIM utor te omogućuju samostalno telefoniranje. Nedostatci pametnih satova su mali ekran i kratko trajanje baterije, potreba za dodatnim punjačem ukoliko idemo na putovanje i općenito nedostatak originalnih funkcija.

Vrhunac i pad tableta

Apple je 2010. predstavio prvi tablet, vrhunac uspjeha dogodio se 2014. godine (u svijetu je prodano 250 milijuna tableta), a od tada, već 16 kvartala, traje silazna putanja – u trećem ovogodišnjem tromjesečju prodaja je pala za više od 8%. Počeli smo ih koristiti onda kad nam je laptop bio nepraktičan za korištenje dok sjedimo u fotelji, mobitel je imao premalen ekran, a istovremeno su i (mala) djeca dobila zanimljiv gadget za igranje dok je tatin telefon konačno mogao biti samo tatin. U međuvremenu, pametni su telefoni došli na korak do dijagonala tableta (granica za tablete je postavljena na 7 inča) te je i to jedan od razloga sve slabije prodaje. Tableti su preveliki dimenzijama, uglavnom nemaju mobilni internet u pokretu te su najčešće „zarobljeni“ unutar četiri zida, a mogu se spojiti i na tipkovnicu te postati prijenosno računalo.

Zgodni su u vožnji

Tableti su zanimljivi maloj djeci te roditelji tako „kupuju“ mir u kući, praktični su dok putujete jer ćete na stražnjoj klupi vozila imati mir dok upravljate vozilom. Praktični su i za samog vozača – uz držač na instrument ploči tablet se koristi kao navigacijski i samostalni uređaj uz koji se, putem HAK-ove mobilne aplikacije, možete informirati o gužvama putem prometnih kamera koje prenose sliku uživo s autocesta, naplatnih postaja i graničnih prijelaza te na osnovi aktualnog stanja na cestama pravovremeno prilagoditi rutu vožnje.