Direktor sigurnosti BorgWarnera završio u ruskom zatvoru zbog navodnog špijuniranja

Ova tvrtka je jedan od najvećih dobavljača za autoindustriju, a cijeli slučaj znakovit je zbog zatvaranja jedne ruske špijunke u SAD-u prije dva tjedna

Obitelj Paula Whelana, direktora sigurnosti dobavljača dijelova za autoindustriju BorgWarner, tvrdi da je u Rusiju otišao kako bi nazočio vjenčanju. Rusi ne misle tako pa su ga 28. prosinca optužili za špijunažu i zatvorili. Whelan je bivši marinac, a nadgledao je sigurnosne procese u svim BorgWarnerovim pogonima, od Amerike do Europe. 

Ruska Državna agencija za sigurnost (FSB) tvrdi da je Whelan uhapšen tijekom špijunske operacije. Prijeti mu i do 20 godina zatvora. U cijeloj priči je čudan jedan drugi detalj. Naime, u SAD-u je prije dva tjedna uhapšena Maria Butina, ljubiteljica oružja, koja je na sudu osuđena kao ruska špijunka. Sad mnogi tvrde da su jedan i drugi slučaj povezani, odnosno da su Rusi ciljano priveli Whelana jer pokušavaju organizirati razmjenu. 

BorgWarner je jedan od najvećih dobavljača za autoindustriju, proizvodi mjenjače, diferencijale za pogone na sva četiri kotača, komponente za 48-voltne hibridne sustave, mjenjače… Surađuje s najvećim proizvođačima automobila poput Mercedesa, Honde, Porschea, Hyundaija… Također, prisutan je i kao veliki proizvođač rezervnih dijelova.