VIDEO: Sve opasnosti akvaplaninga! Porsche misli da je riješio problem

Brzi prelazak automobilom preko najmanje lokve na cesti može rezultirati gubitkom kontakta kotača i asfalta, a potom dovesti i do gubitka kontrole nad vozilom

Fenomen je poznat gotovo koliko i sam automobil. Brzi prelazak automobilom preko najmanje lokve na cesti može rezultirati gubitkom kontakta kotača i asfalta, a potom i gubitka kontrole nad vozilom, izlijetanja, nesreće… Jednostavno, kontakt kotača s vodom povećava tlak vode neposeredno ispred gume, a one često ne uspijevaju kroz svoje kanale izbaciti svu tu vodu i dolazi do proklizavanja. Tom neželjenom fenomenu izloženi su svi automobili, a najizloženiji su sportski automobili jer uglavnom imaju široke gume, malenu masu i veliku snagu.

U mnogim slučajevima takvim vozilima upravljaju i ljudi koji nisu osobito vični pa i ne razumiju opasnosti vožnje na mokrom kolniku s automobilima koji imaju više od 400 KS, a pritom nerijetko i stražnji pogon. Mnogi se oslanjaju na elektronsku kontrolu stabilnosti, ali niti ona nije svemoguća i neće ispraviti proklizavanja pri visokim brzinama. Zakoni fizike su takvi i nema tog sustava aktivne sigurnosti koji ih može pobijediti.

U Porscheu su pratili prometne nesreće svojih 911-ica i s novim modelom tog legendarnog automobila domislili su tzv. Wet Mode, koji bi trebao pomoći u kišnim uvjetima. Sustav pomoću senzora u unutrašnjoj strani prednjih blatobrana registrira količinu vode koju podižu prednji kotači i prilagođava postavke vozila. Vozilo će samo sugerirati vozaču kad je vrijeme da aktivira Wet Mode. S uključivanjem, rast okretnog momenta je usporen, kod verzija s pognom na sva četiri kotača više momenta se preusmjerava na prednje kotače, a aktiviraju se i spojleri za veći downforce. Također, spušta se i tolerancija Porscheova sustava elektronske kontrole stabilnosti (PSM) i kontrole trakcije (PTM). Porsche je sličan sustav razvio još 1995. godine, ali ga dosad nije implementirao. Zašto? Kažu u Porscheu, ni sami ne znaju. Koliko akvaplaning može biti opasan pogledajte u sljedećem videu.