Volkswagenovi dioničari postaju nestrpljivi: Bentleyu su dali još dvije godine

Samo će 2018. godinu Bentley završiti u gubitku s više od 140 milijuna eura i od britanske marke se očekuje poslovni preokret
Kako stvari funkcioniraju u biznisu? Kao i u svemu u životu, kao kad imate zločesto dijete i zaprijetite mu: bit ćeš dobar ili nema mobitela i igraće konzole! Bentley je za Volkswagen lijepa marketinška priča, dokaz da može funkcionirati i u svijetu ultraluksuznih automobila, ali engleski proizvođač u nestrpljivim njemačkim rukama nema drugu vrijednost. Barem zasad! Evo, u prvih devet mjeseci 2018. Bentley je u gubitku 137 milijuna eura, a s posljednjim kvartalom taj će se minus samo produbiti. Takve tri, četiri godine i imate budžet za nesuđene hrvatske avione F-16. Obiteljima Piech i Porsche, najvećim dioničarima Volkswagena nije do takvih usporedbi, tko zna jesu li uopće čuli za naše muke s letjelicama? Oni žele profit sad i odmah jer visoki životni stil treba financirati, Bentleyevi gubitci oslobodili su ih barem jednog luksuznog stana na newyorškom Manhattanu ili vikendice na nekom egzotičnom tropskom otoku. Stoga su Bentleyu poslali poruku:
– Imate maksimalno dvije godine za poslovni preokret!
Reakcija obitelji Piech i Porsche mnogima je iznenađujuća jer su imali razumijevanja za dugogodišnje gubitke još jednog člana velike VW-ove obitelji, španjolski Seat.
Bentley  je u problemima jer se kasnilo s predstavljanjem novog kupea Continental. Naime, predugo je trajala kalibracija Porscheova automatskog mjenjača u tom automobilu. Dotrajali šlag na neukusnu tortu je i kašnjenje s WLTP procedurom certificiranja emisije štetnih plinova i potrošnje goriva. Zbog toga Bentley nije mogao prodavati neke verzije svojih automobila. Uglavnom, novi predsjednik uprave Bentleya Adrian Hallmark ima mnogo posla, a i nezadovoljne Naše i vaše za vratom – Piechove i Porscehove. Jedino nije poznato što će se dogoditi ako ne uspije za dvije godine. Doduše, u njegovom slučaju se zna (solidna otpremnina i Zavod za zapošljavanje), ali ne zna se što će biti s Bentleyom.