Tvrdi Brexit ruši i njemačku autoindustriju?!

Gospodarski institut Halle IWH objavio je da je samo u Njemačkoj 100.000 radnih mjesta u opasnosti, a najviše u autoindustriji

Posljedice Brexita na europsko gospodarstvo mogle bi biti zastrašujuće. Ne dogovore li se Europska unija i Velika Britanija samo bi na području EU bez posla moglo ostati 179.000 tisuća radnika. Naravno, o tome kako će u sljedećim godinama izgledati Velika Britanija također se raspravlja i slika nije lijepa. Svi mogući gospodarski subjekti na otoku već prijete vladi, a neki spominju i odštete, avionski gigant Airbus najavljuje napuštanje Velike Britanije, proizvođači automobila već sad ne ulažu u obnovu proizvodnje, a pitanje je što će tek učiniti kad se između VB i EU i službeno pojave carinske kućice i nove, nepovoljnije, uvozno-izvozne tarife.
Gospodarski institut Halle IWH objavio je da je samo u Njemačkoj 100.000 radnih mjesta u opasnosti, a najviše u autoindustriji. Kao najveći izvoznici, odnosno tvornice koje bi Brexit mogao najviše pogoditi, spominju se ogroman VW-ov pogon u Wolfsburgu te najveća BMW-ova tvornica Dingolfing-Landau.
Mogli biste pomisliti da je nama svejedno jer se hrvatska industrijska proizvodnja na razini EU kreće oko statističke greške, ali ipak nije tako. Svi ovi događaji mogli bi pokrenuti gospodarsku krizu koja bi se mogla preliti i na hrvatsko gospodarstvo (nejaku industrijsku proizvodnju, turizam…).