Baterije za električna vozila postaju političko pitanje: Francuska država pokušava smanjiti utjecaj Kineza

Francuska misli uložiti 700 milijuna eura u proizvodnju baterija, a to je dio inicijative koju dijeli s Njemačkom

Baterije za električna vozila postaju strateški proizvod, a zasad su pod kontrolom Kineza i dijelom Korejaca. Njemačka država je već reagirala i odlučila je uložiti milijardu eura u proizvodnju baterija, a sad se javio i francuski predsjednik Emanuel Macron.
– Kao francuski predsjednik ne mogu biti sretan sa situacijom u kojoj 100 posto baterija za moja električna vozila dolazi iz Azije. U kontekstu suvereniteta i neovisnosti nije dobro de se europska industrija, a time i naša francuska industrija, 100 posto oslanjaju na neeuropljane. Zato mislim da je vrijeme za buđenje kad su u pitanju baterije za električna vozila.
Francuska misli uložiti 700 milijuna eura u proizvodnju baterija, a to je dio inicijative koju dijeli s Njemačkom. Po jedna tvornica će niknuti u svakoj državi. Francuzi tvrde da Kinezi pokušavaju zagospodariti tržište električnih automobila, kontrolirajući najvrjednije dijelove – baterije!
Francuska PSA grupa i Renault, koji kupuje baterije od korejskog LG Chema, podržali su ovu inicijativu. Kako je krenulo, proizvodnja baterija mogla bi izazvati i međunarodne krize.