VIDEO: Američka vojska testira novi dron koji će letjeti u formaciji s avionima

Novi dron može nositi i malu bombu, a za slijetanje i polijetanje može koristiti konvencionalnu pistu

Američko ratno zrakoplovstvo uspješno je testiralo napredni dron na pod nazivom XQ58-A Valkyrie, koji bi u budućnosti mogao pratiti borbene zrakoplove na misijama. Koncept je pomalo sličan onome što smo viđali u video igrama i može se boriti uz ljudskog pilota ili na sebe privući neprijateljsku vatru. Dron  je razvijen u partnerstvu Laboratorija za istraživanje zrakoplovstva i Kratosovih bespilotnih zračnih sustava na relativno jeftinoj platformi koja može ispuniti ulogu elektroničkog ratovanja, napada i nadzora na bojnom polju. Sve to sam kontrolira jedan zrakoplov s pilotom u  zrakoplovnoj formaciji. Novi dron može nositi i malu bombu, a za slijetanje i polijetanje može koristiti konvencionalnu pistu ili se može lansirati putem rakete.

Prototip je 5. ožujka završio svoj prvi probni let od pet planiranih iznad Yuma Proving Grounda u Arizoni, a zrakoplovstvo kaže da se ponašao očekivano tijekom 76-minutnog leta. Baterija unutar drona  pomoći će u proučavanju testnih letova i pokazati koliko dobro su sustavi dronova funkcionirali te kako su reagirali tijekom misije.

Ono što je posebice zanimljivo u ovom projektu je da je to rana demonstracija koncepta nazvanog Vjerni Wingman tj. projekta u kojem bi dron mogao letjeti uz pilota koji bi ga kontrolirao. Tada bi mogao pomagati pilotu u pružanju dodatne snage u zraku, letenja ispred pilota kako bi izviđao teren, ili čak privlačiti neprijateljsku vatru na sebe i tako spasiti avion u kojem pilotira čovjek.