Novo rješenje za pročišćavanje dizelskih motora: Elektroliza, vodik i kisik…

Elektronička jedinica prati rad motora i odlučuje kad je potrebno u usisnu granu upuhati određenu količinu vodika i kisika

Kanadska tvrtka dynaCERT već godinama radi na svom sustavu za pročišćavanje dizelskih motora na vozilima, a sad tvrdi da ima sustav spreman za ugradnju. Prošle godine je dobila i zlatnu medalju Edison, za inovacije. O čemu se radi?
Princip je jednostavan – sustav HydraGEN je sastavljen od elektroničke jedinice koja je Bluetooth vezom u kontaktu s računalom vozila te uređaja za elektrolizu i rezervoara vode. Elektronička jedinica prati rad motora i odlučuje kad je potrebno u usisnu granu upuhati određenu količinu vodika (H2) i kisika (O2). Ovi plinovi stvaraju se elektrolizom, odnosno uređajem koji struju dobiva iz akumulatora vozila. HydraGEN putem usisne grane dovodi optimalnu količinu vodika i kisika za ranije izgaranje, tako je ono kraćeg trajanja, manja je potreba za gorivom, a raste i termalna iskoristivnost motora.
Sve to ima sljedeće posljedice: 88 posto smanjenu emisiju dušikovih oksida (štetnih za zdravlje), 51 posto nižu emisiju ugljičnog monoksida te 65 posto smanjenu emisiju sitnih čestica čađe. Potrošnja goriva je niža od 6 do 19 posto, uštede u radu filtra čestica čađi su 33 posto, a smanjuje se i potrošnja motornog ulja, odnosno produžavaju se ciklusi njegove zamjene. Zasad je moguća ugradnja ovog sustava u sve vrste kamiona te druga prijevozna sredstva koja koriste dizelsko gorivo, a uskoro će dynaCERT predstaviti i kompaktniju verziju svog sustava za kombije i kampere.