Težak udarac za BMW: Ilegalni dogovor s njemačkim proizvođačima automobila koštat će ga najmanje milijardu eura

Kazna Europske unije dolazi u najgore vrijeme za BMW koji je prisiljen investirati u električna i autonomna vozila

U BMW-u su objavili da očekuju kaznu u visini najmanje milijarde eura. Rezultat je to akcije Europske unije u kojoj su BMW, Daimler i Volkswagen optuženi za kartelsko udruživanje, odnosno akciju suprotnu interesima europskih potrošača.

Podsjetimo, jučer smo pisali da je regulatorno tijelo Europske unije koje kontrolira antitrustovsku politiku podnijelo tužbu protiv BMW-a, Daimlera i Volkswagena zbog udruživanja kako bi zajedno blokirali ugradnju tehnologije za smanjenje emisija štetnih plinova. Europska komisija naglasila je da je poslala takozvane Izjave o primjedbama navedenim proizvođačima. EU ističe da je dogovor velikih njemačkih proizvođača bio na snazi između 2006. i 2014. godine.

U fokusu EU je dogovor BMW-a, Daimlera i Volkswagena oko limitiranja i odgađanja uporabe SCR sustava za dizelska vozila, koji koristi ADBlue (navodno su htjeli limitirati uporabu ADBluea) i služi za pročišćavanje emisija dušikovih oksida te filtara za benzinske motore koji reduciraju opasne sitne lebdeće čestice. Utvrdi li se udruživanje moguće kazne su ogromne: do 10 posto ukupnog godišnjeg prometa, a to su milijarde eura.

Kazna Europske unije dolazi u najgore vrijeme za BMW koji je prisiljen investirati u električna i autonomna vozila pa i sam nije u najzdravijoj financijskoj situaciji. Daimler na očekuje kaznu jer se sam prijavio Europskoj uniji, a u Volkswagenu se nadaju da kazna neće biti visoka jer su pomagali istražiteljima. Teško se sažaliti nad sudbinom proizvođača automobila koji se dogovaraju kako bi zajedno spriječili bržu implementaciju tehnologije koja bi smanjila emisiju opasnih ispušnih plinova…