Afrički proizvođači automobila: Ideja ima, ali novaca i ulagača nema!

Lokalnih proizvođači se trude: Mobius pokušava raditi u Keniji, Kiira Motors djeluje u Ugandi, Kantanka u Gani, a Innoson Motors u Nigeriji

Afričko tržište automobila raj je za second hand robu, odnosno rabljena vozila. Na žalost, kupovna moć stanovništva većine država je niska, a ljudi nerijetko žive u nezamislivom siromaštvu pa je mnogia automobil utopija. U tim uvjetima u kojima i na većini tržišta svoje proizvode prodaju svjetski velikani poput Toyote ili Volkswagena teško je pronaći prostor za domaću industriju. No, lokalnih proizvođača ima: Mobius pokušava raditi u Keniji, Kiira Motors djeluje u Ugandi, Kantanka u Gani, a Innoson Motors u Nigeriji.

Mobius je dosad proizveo pedesetak testnih SUV-ova za lokalne prometnice. Prvi pogled na vozilo (glavna fotografija) otkriva njegovu jednostavnost, ali takva je i cijena – oko 11.000 eura. Došlo je 400 narudžbi za ove SUV-ove, ali tvrtka još ne može pokrenuti proizvodnju jer nema dovoljno financijskih sredstava.


Innoson IVM Granite

Innoson na svom portalu navodi da je dosad isporučeno 10.000 vozila (pick-upovi, SUV-ovi, mali gradski automobili, autobusi i vanovi). Pick-up IVM Granite ima šeststupanjski ručni mjenjač i 2,4-litreni turbodizelski motor. Kiira Motors gradi u Ugandi tvornicu za 40 milijuna dolara. Međutim, dosad ništa nije napravljeno, odnosno nema vijesti o početku poizvodnje.
Kiira Motors EV Smack

U Ugandi su tek konstruirali tri primjerka svog hibirdnog vozila EV Smack, koji, uz svu blagonaklonost prema pionirskom pokušaju ovog proizvođača, izgleda kao da su ga dizajnirala najnetalentiranija djeca na satu likovnog odgoja.