Pero Galić, Opća opasnost: Ostajemo na svom putu

Volim glazbu i tako i živim, ali dođe vrijeme da ne slušam baš ništa. Nekako se uspijem odvojiti malo od svega i uživam u miru

Pet godina je prošlo od zadnjeg studijskog albuma grupe Opća opasnost, no ljubitelji neuništivih županjskih rokera, koji su na sceni još od 1992. godine, imaju razloga za zadovoljstvo jer njihov oiljeni bend upravo snima nove pjesme. O tome, ali i nastupima uživo, glazbi i još koječemu svoje je misli podijelio frontmen benda koji je s partnericom Katarinom Strahinić iz showa Zvijezde pjevaju osvojio naklonost i simpatije televizijske publike.

Opća opasnost snima novi materijal. Kakav je osjećaj ponovno biti u studiju, s obzirom na to da je od prošlog albuma već prošlo podosta godina?

– Osobno sam presretan da smo ponovno u studiju, a i ekipa se isto osjeća. Vrijeme brzo nekako prolazi, pa evo ide i peta godina od zadnjeg albuma, što nas je i pomalo zateklo. Ali naš dragi prijatelj, skladatelj Mario Vestić, ponovno je probudio u nama želju za stvaranjem pa smo se zatvorili u studio gdje snimamo novi album. Dobro se osjećamo, moram priznati.

Što možemo očekivati od novog materijala? Pjesma Da je Bog dao bila je kao hit prosinca nominirana za Cesaricu i osvojila je nagradu u rock kategoriji, a riječ je o pravom rokerskom songu u prepoznatljivom stilu Opće opasnosti…

– Sigurno je jedno, ostajemo na svom putu, tj. onaj naš prepoznatljivi zvuk ostaje uz nas i dalje. Pjesme su nam se svidjele jako, dat ćemo sve od sebe da ih publika čuje baš ovako kao i mi, i nadam se da će pronaći put do njihovih srca, kao i sve do sada. I nadamo se da će nastaviti put koji su dosadašnje pjesme već utrle, a onda bi mogla ponovno doći i poneka nagrada. Mada su naše nagrade upravo publika koja je uz nas sve ovo vrijeme i koja nam daje volju za nastavak.

Kad točno možemo očekivati izlazak novog albuma i kad ćemo novi materijal čuti uživo? Na internetskoj stranici benda već je naveden niz datuma s budućim, već zakazanim koncertnim nastupima u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji…

– Plan je da album izađe krajem svibnja, prije toga jedan najavni singl, i sve za sada ide u tom smjeru. Sve smo dobro pripremili i sve ide po planu. Ne razmišljamo o poteškoćama i ne očekujemo ih. Poželjeli smo se rada u studiju pa se sve i odvija dobro. Promocija bi trebala biti početkom lipnja na CMC festivalu u Vodicama, a potom i koncerti te promocija na taj način. Kalendar se već fino puni i veseli nas ponovno druženje s dragom publikom kako bismo im mogli svirati sve te nove pjesme.

Kad smo kod nastupa uživo, kakve nastupe preferirate? Pravite li uopće razliku između takvih prigoda, u manjim ili većim dvoranama, na festivalima ili solo, na kakvoj motorijadi možda?

– Naravno da nije isto svirati u različitim uvjetima i prilikama, ali nastojimo biti uvijek isti, s istom energijom i voljom. Tu je razlika samo u tehničkim uvjetima i prostoru gdje nastupamo, ali mi to nikad nismo razdvajali. Nastojimo biti isti u svim uvjetima, samo da se dokopamo pozornice, a onda kreće posebna magija između publike i nas, i u jednom trenutku postajemo svi isto. Tad je svejedno gdje smo. Kad publika uživa i mi uživamo, drag nam je svaki nastup bez obzira gdje je i kako se to zove…

Nastup u showu Zvijezde pjevaju: kakvo je to iskustvo, ima li treme kad izađete na scenu? Na sceni imate godine i godine iskustva, ali nastup pred žirijem vjerojatno je ipak bio nešto drugo…

– Moram reći da nisam do sada bio u ovakvoj situaciji i da je to bio pravi izazov, ali nastojim uvijek ostati svoj, kako se kaže, i to isto prenijeti i partnerici. Jedino tako publika prepozna i podržava svaki rad. Znam samo da nije lako biti žiri i nekome ‘suditi’, ali nemamo problem s tim. Ja sam barem dugo pred ljudima, a i Katarina je već dugo u glumačkim vodama iako je mlada djevojka. U cijeloj to priči se dobro snašla.

Što najčešće slušate u slobodno vrijeme, sebi za dušu? Vraćate li se više provjerenim rock klasicima ili se ponekad nađe vremena i za istraživanje novije glazbe? Imate li nekih novijih favorita?

– Ma ja sam old school, kako se kaže, i ostajem pri svojim prijašnjim odabirima. Ali i nemam baš puno vremena za slušanje i praćenje neke novije scene. I moram priznati da se sve više radujem tišini, nekako mi fali malo toga mira. Volim glazbu i tako i živim, ali dođe vrijeme da ne slušam baš ništa. Nekako se uspijem odvojiti malo od svega i uživam u miru. Ali jedva čekam novi album grupe Whitesnake koji dolazi u svibnju, tome ne mogu odoljeti.

Za starije favorite znamo, ne krijete da vam je David Coverdale jedan od uzora. To znači da ste početkom srpnja vjerojatno na Šalati, kad će Whitesnake ponovno nastupiti u Hrvatskoj?

– Ma ja sam već tamo. Da, idem na koncert sigurno i jako mi je drago da su opet izabrali Hrvatsku za nastup. Uživam u njihovoj glazbi. Ekipa je spremna za koncert, samo da prođe još koji mjesec, a vrijeme brzo ide tako da će to brzo doći. Napunit ću baterije slušajući glazbu moje mladosti. Ovo je ujedno i poziv svima koji do sada nisu bili na njihovu koncertu, ne treba ih propustiti.

Znamo da ste veliki ljubitelj automobila i motocikala. Što se vozi trenutačno, što vam je u garaži, na dva i na četiri kotača? Možda neki auto ili motocikl snova?

– Uživam dok sam za upravljačem, baš guštam, i nedavno sam se ponovio, tj. vozim BMW i baš se nekako slažemo. Nažalost, još nisam došao do dva kotača, ali to je velika želja te ću si ispuniti i nju. Jedan onako ručno rađeni chopper mi je sljedeći izazov, ta vrsta motocikla me privlači oduvijek te je vrijeme da se i to dogodi.