Presudila je politika: Fiat je 2015. godine prikupio čak 60 milijardi dolara za kupnju General Motorsa!

Nova je direktorica GM-a Marry Barra imala veliku potporu političkog establišmenta i investitora te je cijeli posao propao

Novinar blizak Fiatovu imperiju Tommaso Ebhardt objavio je knjigu Sergio Marchionne, koja tematizira posljednje dane i odluke preminulog direktora Fiata. Jedna od najzanimljivijih priča je ona o potencijalnom preuzimanju General Motorsa. Naime, Fiat je nakon Chryslera poželio bisku suradnju s još jednim velikim američkim koncernom, ali je General Motors odbio razgovore o mogućem ujedinjenju dvije kompanije. Potom je Sergio Marchionne krenuo u neprijateljsko preuzimanje i cijelu je operaciju nazvao Cilindar. Skupio je čak 60 milijardi dolara od europskih banaka i pripremio je ponudu za General Motors. Međutim, upravo je u tom trenutku za direktoricu GM-a izabrana žena, Marry Barra, koja je imala veliku potporu političkog establišmenta i investitora. Tako je i raskošna Fiatova ponuda odbijena. Marchionne je odlučio da neće podebljavati financijsku ponudu jer je i Fiat bio u dugovima pa bi ga ovakav aranžman mogao dovesti u neizglednu poziciju.

– U privatnim razgovorima je priznao da mu SAD nikad neće dozvoliti kupnju General Motorsa, odnosno da s prijestolja skine prvu ženu, šeficu najvećeg automobilskog koncerna u zemlji – piše Ebhardt.