Dehumanizirajući svijet: Amazonov sustav praćenja skladišta može automatski otpustiti ljude

Amazon je u jednoj godini otpustio više od 300 radnika u jednom objektu u Baltimoreu, navodeći kao razlog neproduktivnost

Amazonova zahtjevna kultura produktivnosti radnika otkrivena je u više istraživanja. No, novo izvješće pokazuje da tvrtka ne samo da prati produktivnost radnika u svojim skladištima već da ima i sustav koji ih može automatski otpustiti.

Amazon je u jednoj godini otpustio više od 300 radnika u jednom objektu u Baltimoreu, navodeći kao razlog neproduktivnost. Glasnogovornik Amazona potvrdio je sljedeće: U Baltimoreu je otpušteno oko 300 radnika od sredine 2017. do polovice 2018. godine. Općenito govoreći, broj otpuštanja zaposlenika smanjio se u posljednje dvije godine u ovom objektu kao i u cijeloj Sjevernoj Americi.

Amazonov sustav prati metriku pod nazivom zadatak s odgodom, što znači koliko se vremena djelatnici zaustavljaju ili prekidaju rad. Zato se događa, kao što je ranije prijavljeno, da se neki radnici osjećaju tako pritisnutim sustavom da više i ne uzimaju stanke za toalet.

Ako sustav utvrdi da zaposlenik ne ispunjava proizvodne ciljeve, može automatski izdati upozorenja i ukinuti radno mjesto, bez intervencije nadzornika, premda Amazon ističe da ljudski supervizor može nadjačati sustav. 

Amazonovi mehanizmi za produktivnost prožimaju mnoga područja djelovanja. Na primjer, vozači koji isporučuju Amazonove pakete, također su izvijestili da osjećaju pritisak pa voze prebrzo te obavljaju nuždu u boce u kamionima.

Ali kako se poslovanje Amazona nastavlja povećavati, potreba tvrtke da dostavi sve više paketa, što je brže moguće neće uskoro nestati.