BMW, Ford, Mercedes i Volvo u zajedničkom projektu: Automobili će dijeliti informacije o problemima na cestama!

Udružuju se proizvođačima automobila: Njihova vozila dijelit će informacije o opasnostima na cestama i obavještavati vozače

Pilot projekt će omogućiti umrežavanje i dijeljenje informacija između automobila poput upozorenja o klizavim cestama i vozilima s upaljena sva četiri pokazivača smjera. Volvo, Mercedes, BMW i Ford udružili su snage za europski projekt sigurnosti s kojim će vozila iz četiri tvrtke dijeliti podatke o sigurnosti na cestama.

Inicijativa, koja je trenutno samo pilot program, omogućit će da automobili šalju upozorenja u zajednički oblak – bazu podataka koja će biti dostupna svim članovima projekta, omogućujući primjerice, pristup sigurnosnim podacima koje je prikupio BMW ispred nadolazećeg Mercedesa.

U praksi, to znači da kada vozač aktivira svoja četiri pokazivača smjera kao upozorenje o opasnosti ili uspostavi hitan poziv putem eCall-a, te informacije će biti poslane anonimno poslužitelju u oblak, prije nego što se proslijede do infotainment sustava drugih vozila u blizini.

BMW će biti prva tvrtka koja će svoje podatke o sigurnosti učiniti dostupnim, potvrđujući da će flota automobila početi dijeliti podatke od 1. srpnja. Tvrtka kaže da će njezini automobili moći slati upozorenja za vozila koja su sudjelovala u sudarima, slabu vidljivost, mokru ili zaleđenu cestu te da će – svaki vozač BMW-a i Minija koji pruža anonimne podatke pomoći u poboljšanju ukupne sigurnosti na cesti.

U međuvremenu, sustav za upozoravanje na opasnosti Volva će poslati upozorenja kada vozač aktivira svjetla upozorenja o opasnosti (četiri pokazivača smjera), dok će sustav za upozorenje za sklisku cestu tvrtke generirati kroz upozorenja kada se otkriju uvjeti niskog prianjanja. Ranije tijekom godine, Volvo je najavio da će svi automobili dijeliti informacije o sigurnosti jedan od drugoga od 2020. godine, a tvrtka je u to vrijeme naglasila da je zainteresirana da se uluga proširi na druge proizvođače automobila.

Uz četiri ključna proizvođača automobila, projekt će biti vidljiv na navigacijama HERE i TomTom, koje pomažu u prikupljanju i prijenosu podataka drugim korisnicima ceste. Projekt je započeo u Nizozemskoj prije nego se proširio u Njemačku, Španjolsku, Finsku, Švedsku i Luksemburg.

Christoph Grote, viši potpredsjednik za elektroniku u BMW-u, izjavio je:

– Ponosni smo što smo dio novog puta s našim partnerima jer kada je riječ o sigurnosti na cestama, nema konkurenata već postoje samo partneri.

Glavni izvršni direktor Volva Håkan Samuelsson, rekao je:

– Mislimo da bi ova vrsta anonimnog dijeljenja podataka trebala biti besplatna, za veće dobro i širu dobrobit društva. Spašava živote, vrijeme i novac poreznih obveznika.