Transport&logistic sajam u Münchenu: Budućnost počinje danas!

Potpredsjednik AK Rijeka prof. dr. Hrvoje Baričević posjetio je veliki sajam i donosi najnovije trendove u prometu, transportnoj industriji, navigacijskoj opremi...

U Münchenu je održana najveća svjetska smotra tehnoloških dostignuća iz područja logistike i IT (inteligentnog transporta), novih vizija na području transportne industrije. S glavnim temama: Roba pronalazi svoj put unatoč carinskim sporovima i Umjetna inteligencija u funkciji prometa, sajam Transport&logistic potvrdio je svoju ulogu najvećeg promotora intermodalizma na svijetu. Donosimo najzanimljivije novitete.

U bogatoj paleti sofisticiranih uređaja u domeni IT-a potrebno je izdvojiti tahografsku opremu, a upravo na tragu šestogodišnjeg članstva Republike Hrvatske u EU. Naime, radi se o informatički podržanoj mjernoj tehnologiji koja je proteklih godina bila podvrgnuta temeljitoj evaluaciji glede usklađivanja sa standardima visokorazvijenih zemalja Europe. Uređaj za bilježenje svih relevantnih parametara u vožnji, a koji se proizvodi, ispituje, kalibrira, certificira i ugrađuje uglavnom u komercijalna vozila, podvrgnut je strogoj zakonskoj i administrativnoj kontroli. Njegova temeljna funkcija je digitalna obrada podataka u svrhu jednostavnijeg i bržeg detektiranja vozačevih aktivnosti i njegove bolje zaštite. Osim vođenja evidencije radnog vremena vozača, transportnim menadžerima omogućena je bolja kontrola u eksploataciji i upravljanju voznim parkom. Slijedom njegova kontinuiranog usavršavanja, prema programu TachoPlus ScanT (vodećeg njemačkog proizvođača TachoPlus GmbH), izvedivi su automatska analiza, manualne korekture i direktna pohrana u digitalnu bazu podataka. Poboljšana tehnološka rješenja nude korištenje signala iz ABS sustava, GPS protokola ili bilo kojeg drugog informacijskog servisa po izboru korisnika. Tvrtka Siemens VDO nudi i alternativna rješenja za praćenje i racionalniju eksploataciju voznih parkova, lociranje, navigaciju i komunikaciju između sudionika u prijevozu. Proširene i kompleksnije verzije baznih modela uređaja za zapisivanje podataka o vozačima i vozilima putem računala snimaju strukturu radnog vremena, trenutačnu poziciju vozila, uz pomoć EDM-a registriraju stvarnu potrošnju goriva. Spomenuta tvrtka TachoPlus i dalje u ponudi ima revidirani paket instruktivno-konzultativnog priručnika za teoretsku i praktičnu pripremu vozača i pratećeg stručnog osoblja s pretencioznim nazivom – TachoPlus akademija. U Hrvatskoj se slijede primjeri dobre prakse, između ostalog, i temeljem promijenjenog Pravilnika o radionicama za tahografe kojim se propisuju uvjeti za obavljanje poslova provjere i pregleda tahografa, uvjeti za ugradnju, aktivaciju, ispitivanje, kalibriranje, plombiranje i demontažu tahografa te ispitivanje ograničivača brzine. Odredbe su usklađene s aktima Europske unije: Uredba (EU) br. 165/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 4. veljače 2014. o tahografima u cestovnom prometu, te izmjeni Uredbe (EZ) br. 561/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o usklađivanju određenog socijalnog zakonodavstva koje se odnosi na cestovni promet.

Bogate kolekcije navigacijskih uređaja mnogih etabliranih tvrtki uvijek su u centru pozornosti, kako amatera, tako i profesionalnih vozača. Dobar uređaj danas se može kupiti već za 100 eura, a svaki dan na tržište dolaze sve bolji navigacijski uređaji, s većim i preglednijim ekranima, lakši i tanji, s preciznijim navođenjem. Naravno, cijene i dalje padaju pa se za određeni iznos može dobiti višestruko bolji uređaj nego prije nekoliko godina što ide na ruku korisnicima navigacijskih uređaja. Ali razvojem mobitela, koji su zamijenili većinu aparata, u ponudi su sve kvalitetnije aplikacije za navigaciju na mobilnim uređajima. Prije svega, to se odnosi na pametne telefone. Na sajmu se moglo svjedočiti bespoštednom tržišnom nadmetanju proizvođača ove sofisticirane opreme. Kontinuirano se pojavljuju novi ili nestaju etablirani akteri koji su obilježili povijest autonavigacijskih tehnologija, kao što su: TomTom International BV, NAVTEQ, NAVKON, Wanko, Simbiotechna, GeoMobile, Car Guard Systems, Cargobull Telematics, ORTEC, Sygic itd. Nove ideje prate i novi slogani kao što su: Postavite geolokaciju u srce Vašeg biznisa, Štedimo Vaše vrijeme i gorivo, Kompetencija, fleksibilnost, poslovnost – mi smo na kursu, Modularno upravljanje voznim parkovima – otvoreni za budućnost itd. Vrlo često je ponuđena logistička podrška diferencirana veličinom i kategorijom vozila, od osobnih automobila do teških kamiona, prema precizno utvrđenim atributima i performansama: gabaritima vozila, osovinskim pritiscima, režimu putovanja i dr. u konfiguracijama operativnih sustava Windows CE, Windows Mobile (5/6.x), iOS, Android i Linux. Ono što konstantno prati ovu megamanifestaciju su marketingom i vrhunskim dizajnom osmišljene poruke te vizualna identifikacija proizvoda i usluge, odnosno sve što neupitno i efikasno stiže do potencijalnog korisnika. Područje sigurnosti i optimiranja cestovnih prometnih tokova tradicionalno je predstavljeno na tzv. Inovacijskom forumu Telematika i navigacija. Bilo je to mjesto susreta autoriteta iz domene komunikacijskih sustava, e-businessa, tj. platforma za promicanje najnovijih trendova u automatizaciji, regulacijskim i navigacijskim tehnologijama, kao i predstavljanju novih medija.

Generalna poruka sajma je jednoznačna: izazovi budućnosti su golemi! Potražnja za inovativnim proizvodima i tehnologijama veća je nego ikad s ciljem da se ljudi, tržišta i dobra povežu na brži, učinkovitiji i održiviji način.