Tri najbolje putovnice na svijetu za putovanja nisu iz Europe, a u vrhu nije ni SAD!

Zanimljivo je da je na Henleyevoj ljestvici Hrvatska na vrlo dobrom 20. mjestu

Putovnice koje uživaju najveću slobodu putovanja i zahtijevaju najmanji broj viza u svijetu u 2019. godini, kreirane su prema ljestvicama dviju tvrtki za savjetovanje o državljanstvu i boravištu: Global Passport Power Rank 2019 i Henley & Partners 2019 Henley Passport Index.

Singapur, Japan i Ujedinjeni Arapski Emirati

Singapur i Japan dijele prvo mjesto na Henleyevom putničkom indeksu, dok Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) drže vrh indeksa Arton Capital Passport Indexa.

Henley daje ocjenu za Singapur i Japan od 189 s tim da brojka predstavlja broj zemalja i odredišta s kojima putovnice mogu pristupiti bez potrebe za izdavanjem vize.

Arton Capital, putovnički indeks, ocjenjuje mobilnost građana a najvišu na njihovoj listi dobili su UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) – 175. Zanimljivo je da je na Henleyevoj ljestvici UAE zauzeo 20. mjesto, izjednačen s dvije europske zemlje – San Marinom i – Hrvatskom! 

Henleyev indeks uključuje više odredišta izvan onih koje je UN službeno priznao – ukupno 227, ali ocjenjuje putovnice prema državama u koje mogu putovati u potpunosti bez viza. Indeks Arton Capital dodjeljuje ocjene putovnica na temelju mogućnosti putovanja bez viza i putovanja gdje se viza mora tražiti po dolasku te ispituje pristup putovnicama za 199 odredišta: 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda i šest službeno priznatih teritorija.

Najmobilnije putovnica na svijetu u 2019. godini, prema Passport Indexu

1. Ujedinjeni Arapski Emirati

2. Izjednačeni: Finska, Luksemburg, Španjolska

3. Danska, Italija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Portugal, Švicarska, Japan, Južna Koreja, Irska, Sjedinjene Države

4. Švedska, Singapur, Francuska, Belgija, Malta, Grčka, Norveška

5. Litva, Island, Velika Britanija, Kanada

Henley & Partners navodi najmobilnija putovnica na svijetu za 2019. godinu:

1. Izjednačeni: Singapur i Japan

2. Finska, Njemačka, Južna Koreja

3. Danska, Italija, Luksemburg

4. Francuska, Španjolska, Švedska

5. Austrija, Nizozemska, Portugal, Švedska

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada izjednačene su na šestom mjestu po dostupnosti putovanja, zajedno sa Norveškom, Grčkom, Belgijom i Irskom, a sve one imaju bezvizni pristup na 183 odredišta, navodi Henley & Partners. Henley kaže da je ovo jedan od najnižih renkinga koje SAD zdrži u 14-godišnjoj povijesti indeksa, nakon što je 2014. godine sišao s prvog mjesta na ljestvici.

Najmanje mobilne putovnice na svijetu

Oba indeksa navode iste putovnice kao pet najslabijih i najmanje mobilnih na svijetu. Počevši od najnižih ranga oni su:

1. Afganistan

2. Irak

3. Sirija

4. Pakistan

5. Somalija

Građani iz ovih zemalja mogu dobiti pristup između 25 i 40 zemalja bez vize, a potrebno im je prethodno odobrenje za vizu za 158 do 168 država, prema oba indeksa.