LightSail 2: Solarna jedra koja funkcioniraju!

Pogonska tehnika koja ne zahtijeva gorivo velika je stvar i mogla bi otvoriti vrata novim mogućnostima za svemirske misije

Ideja koja se činila pomalo luda,  da svemirski brod bez aktivnog pogonskog sustava može putovati kroz svemir pomoću svjetlosti na isti način kao što jedrilica koristi vjetar. Fizika nam govori kako je to moguće, ali dosad je to samo bila ideja na papiru.

Sada, s pokretanjem crowdfunded LightSaila 2, konačno možemo vidjeti inovativnu teoriju koja se primjenjuje u praksi. U priopćenju planetarnog društva, istraživači proglašavaju LightSail 2 uspjehom, dok mjerenja pokazuju da je svemirski brod doista počeo putovati daleko od Zemlje nakon što je odmotao solarno jedro.

Prema znanstvenicima koji stoje iza projekta, LightSail 2 uspješno je dostigao najvišu točku svoje orbite i to bez ikakvog konvencionalnog ugrađenog pogonskog sustava. Bilo je potrebno nekoliko poteza da bi se ispravio, a tim je napravio i nekoliko optimizacija za jedrenje i sav se posao isplatio.

– Oduševljeni smo što smo objavili uspjeh misije za LightSail 2 – rekao je voditelj programa LightSail i glavni znanstvenik Planetarnog društva Bruce Betts.

– Naši kriteriji bili su da pokažemo kontrolirano solarno jedrenje u CubeSatu i mijenjanjem orbitu svemirske letjelice koristeći samo svjetlosni pritisak Sunca, što nikada prije nije bilo učinjeno. Izuzetno sam ponosan na ovaj tim. Dug je bio put ali učinili smo to.

Pronalaženje novih načina putovanja kroz svemir važno je ako ikada planiramo istražiti udaljene planete kao i ostale zvijezdane sustave ili čak druge galaksije. Pogonska tehnika koja ne zahtijeva gorivo velika je stvar i mogla bi otvoriti vrata novim mogućnostima za misije s ili bez posada u ne tako dalekoj budućnosti.