Istraživanje je pokazalo da je moguće preokrenuti biološku dob!

Studija nedavno objavljena u časopisu Aging Cell otkriva da specifično upravljanje hormona rasta i lijekova pokazuje obećavajuće rezultate

Do pronalaska mitske Fontane mladosti, nitko od nas ne može ništa učiniti sa starenjem. Ipak, nova ispitivanja sugeriraju da bi se to na kraju moglo promijeniti, a rezultati su šokirali čak i znanstvenike koji su provodili eksperimente.

Studija nedavno objavljena u časopisu Aging Cell otkriva da specifično upravljanje hormona rasta i lijekova pokazuje obećavajuće rezultate te da će omogućiti okretanje biološkog života osobe. Istraživanje je provedeno u vrlo malom obujmu, a sudjelovalo je samo devet odraslih osoba i nijedna kontrolna skupina, ali nalazi su ipak jako interesantni.

Čitavu godinu, malena skupina dobrovoljaca držala se stroge rutine uzimanja lijekova koja je uključivala hormon rasta i par lijekova koji se obično koriste za liječenje dijabetesa. Za usporedbu su praćene njihove biološke dobi – koje su mjerenja promjena u ljudskoj genetici tijekom vremena i obično se koriste za određivanje starosti tijela osobe u usporedbi s kronološkom dobi.

Nakon završetka eksperimenta, utvrđeno je da je biološka dob pojedinaca otprilike 1,5 godinu mlađa nego kad su započeli godinu dana ranije, što znači da su zapravo bili 2,5 godine mlađi nego što bi bili do vremena testiranja. Pad biološke dobi trajao je čak šest mjeseci nakon što su sudionici završili s pokusima.

– Očekivao sam da ću primijetiti usporavanje sata, ali ne i preokret – rekao je u izjavi genetičar Steve Horvath, koji je sudjelovao u istraživanju.

Rezultati su očito značajni, no vrijedno je ponoviti koliko je zapravo ova studija bila mala. O učinkovitosti takvog tretmana ne bi trebalo donositi nikakve konačne ocijene, a to je i ono što istraživači opetovano ističu u svom radu. Ipak, to uzbudljivo otkriće, bez obzira koliko mala testna skupina bila, svakako zahtijeva dodatna istraživanja.