U Kini se pojavila crna kuga!

Kuga se može prenijeti na ljude na više načina, ali najčešće se to događa kontaktom sa zaraženom životinjom, često glodavcem

Najmanje dvije osobe u Kini pomno su promatrane i liječe se od infekcija istom kugom koja je opustošila Europu sredinom 14. stoljeća. Dva potvrđena slučaja potječu iz sjeverne Kine, a doktori su ih u Pekingu potvrdili početkom ovog tjedna.

Pneumonična varijanta kuge može se lako proširiti na druge osobe putem zraka. Iako već neko vrijeme nije dovela do pune pandemije, poznato je da kuga – bakterijska infekcija koja se liječi antibioticima – postoji u određenoj populaciji životinja širom Azije, Amerike i Afrike. Pneumonični je oblik, međutim, rijedak i smatra se ozbiljnijom prijetnjom i gotovo je uvijek smrtonosno ako se ne liječi odmah.

Kineska novinska agencija Xinhua nije ponudila puno detalja u svom izvornom izvješću, ostavljajući mnoga pitanja bez odgovora. Nejasno je u kakvom su stanju dva pacijenta i jesu li imali kontakt s drugima koji su sada također mogli biti zaraženi. Izvještaj navodi da su poduzete odgovarajuće mjere prevencije u suzbijanju bolesti.

Kuga se može prenijeti na ljude na više načina, ali najčešće se to događa kontaktom sa zaraženom životinjom, često glodavcem. Ugriz glodavca koji je pozitivan na kugu mogao bi prenijeti infekciju, ali čak i ugriz zaražene buhe može biti dovoljan da zarazi inače zdravu odraslu osobu.

Uz pravilnu i pravovremenu terapiju antibioticima, infekcija se može pobijediti.