Pogledajte razmjere štete od jučerašnjeg olujnog vjetra u svim hrvatskim županijama!

Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 600 dojava u vezi pada stabala na prometnice i druge javne površine, oštećivanju brojnih električnih i telekomunikacijskih vodova na širem području grada i županije

Oluni vjetar koji je jučer zahvatio Hrvatsku pričinio je ogromnu štetu. O svemu izvještava Ravnateljstvo civilne zaštite. Pročitajte izvještaje po županijama.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Tijekom 5. veljače Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 600 dojava u vezi pada stabala na prometnice i druge javne površine, oštećivanju brojnih električnih i telekomunikacijskih vodova na širem području grada i županije. Došlo je do oštećenja krovova i fasada  stambenih zgrada (padanje krhotina fasada i ostalih predmeta sa zgrada). Oko 13:00 sati zaprimljeno je više dojava građana o padu limenog krova s objekta u Maksimirskoj ulici u Zagrebu, prilikom čega je oštećeno desetak osobnih vozila koja su bila parkirana u blizini. Sve žurne službe su na terenu i otklanjaju posljedice neveremena.

 Primorsko – goranska županija

Opatija – 5. veljače u 18:05 sati zaprimljena je dojava o padu stabla pokraj kioska u Opatiji, kod tržnice. Jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka.

 Splitsko – dalmatinska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Split primio je više dojava o polomljenim granama na prometnicama i električnim stupovima koji mogu pasti na prometnicu. U 13:27 sati primljena je dojava da je na ulazu u Makarsku jak vjetar prevrnuo osobno vozilo. U 14:02 sati primljena je dojava da je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu prilikom čega je oštećen kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 je u večernjim satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona (nije bilo ozlijeđenih osoba). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Dubrovačko – neretvanska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Dubrovnik primio je više dojava o padu stabala i polomljenim granama na prometnicama (zbog stabla koje je u 17:30 palo na mostu u Metkoviću most je bio zatvoren do 19:55 sati). Također je srušeno i više telefonskih i stupova električne mreže te kućica za prodaju voća i povrća.

 Koprivničko – križevačka županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Koprivnica primio je 50-tak dojava u vezi rušenja granja i stabala, limenih krovova te pet dojava u vezi kvarova na električnim i telekomunikacijskim vodovima. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Izdano je upozorenje (putem lokalnih radio postaja) o mogućem ozljeđivanju od otkinutih dijelova krovišta za područje Županije i grada Koprivnice. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

 Bjelovarsko – bilogorska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Bjelovar primio je 60-tak dojava o srušenim stablima na prometnice i električne vodove na području županije, tri dojave o padanju crijepova i ploča s krova (dvije u Bjelovaru i jedna u Zdenčacu kod Garešnice). Na parkiralištu kod autobusnog kolodvoru u Bjelovaru bor je pao na osobno vozilo i oštetio ga, a u naselju Ždralovi stablo je palo na osobno vozilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

 Sisačko – moslavačka županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Sisak primio je nekoliko dojava o padu stabala na ceste  (naselje  G. Viduševac, D. Budičina, Vidrenjak, D. Vukojevac, Vlahović). U Rimskoj ulici u Sisku sa zgrada su padali crijepovi. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Najviše problema trenutno ima opskrbi električnom energijom.

 Varaždinska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Varaždin zaprimio je nekoliko dojava o rušenju stabala na prometnice, rušenju električnih stupova, prometnih znakova i jednog semafora. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

 Međimurska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Čakovec primio je nekoliko desetaka dojava o rušenju stabala na prometnice, o oštećivanju krovova i fasada, oštećivanju električnih i telekomunikacijskih vodova. U Čakovcu je nekoliko osobnih vozila oštećeno uslijed pada crijepova i krhotina fasada. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.

Krapinsko – zagorska županija

Tijekom 5. veljače Županijski centar 112 Krapina primio je 30-tak dojava o srušenim stablima na prometnice ili na električne vodove. Primljene su dvije dojave o šteti na obiteljskim kućama (vjetar je raskrio krov u Goričanovcu – Općina Đurmanec i u Strmcu Humskom – Općina Hum na Sutli). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

 Požeško – slavonska županija

Olujni vjetar srušio je veći broj stabala na prometnice pa je bilo otežan promet na području Pakraca, Brestovca, Lipika i Jakšića. Stabla su uklanjali djelatnici cestarskih poduzeća i vatrogasci.

 Osječko – baranjska županija

Tijekom 5. veljače ŽC 112 Osijek primio je dvadesetak dojava o padovima stabla na prometnice i oštećivanju krovova na širem području Našica i u samim Našicama. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. Zbog olujnog vjetra dolazilo je do kraćih prekida u opskrbi električnom energijom na području cijele županije.

 Zadarska županija

 Maslenica – 5. veljače u 14:08 sati primljena je dojava da je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1, kod vijadukta „Božići“, u smjeru Zagreba. Nema ozlijeđenih osoba.

Gračac – 5. veljače u 16:51 sati primljena dojava da je zbog olujnog vjetra došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1, kod Otrića. Nema ozlijeđenih osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. Načelnica općine Gračac aktivirala je 5. veljače u večernjim satima dio Stožera civilne zaštite radi organiziranja pomoći putnicima iz autobusa i vozačima kamiona. U suradnji s Crvenim križem, “Čistoćom” i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz 5 autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu. U međuvremenu su po putnike počeli dolaziti prijatelji i rodbina osobnim vozilima cestom DC27 Gračac-Karin, kja je bila otvorena samo za osobna vozila.

 Šibensko – kninska županija

Zbog olujnog nevremena vatrogasci su imali 4 tehničke intervencije u otklanjanju palih stabala s ceste i jednu tehničku intervenciju zbog pada dijelova fasade sa zgrade stare pošte u Splitskoj ulici zbog čega je prometnica bila zatvorena za promet.