Naknada štete na oštećenim stanovima, kućama i vozilima: Kod potresa u Zagrebu sve ovisi o tome hoće li biti proglašena prirodna nepogoda!

U svakom slučaju, za početak osigurajte dokazni materijal, fotografirajte, snimajte. Ukoliko u ovom općem metežu ne znate ni gdje vam je glava a osobito ne gdje vam je polica s pripadajućim općim uvjetima, zovite osiguratelja

Najnovije informacije o naknadi štete pročitajte ovdje.

Hrvatska se zatresla. Potres. Metropola i okolna područja osjetila su neugodnu moć prirode. Opasnost od potresa u glavama većine ocjenjuje se kao nešto što se neće valjda dogoditi. Ovog puta se dogodilo i treslo se dobrano. 

Nakon prvotnog šoka, ukoliko su pretrpjeli oštećenja na stanovima, kućama, vozilima postavlja se pitanje kako to nadoknaditi i od koga! Police osiguranja, uvjeti osiguranja. Vrijeme je da se zaviri u njihov sadržaj. Načelno se može reći u ovom trenutku odmah nakon podrhtavanja kako mnogo toga ovisi o činjenici hoće li ili ne biti proglašena elementarna. Ključno je hoće li se ili ne proglasiti prirodna nepogoda i na kojem području. Prirodna nepogoda poznata nam još iz prošlih vremena kao elementarna nepogoda. Termini se mijenjaju, nesreće su kontinuitet. 

Oni koji imaju police osiguranja imovine neka zavire u njih ili kontaktiraju osiguravatelja. Jeste li kao dopunski rizik ugovorili i potres? Palo vam je nešto sa zgrade? Pokriti će se s police koju svaka zgrada ima? To što je zgrada osigurana ne znači da njezina polica pokriva i potres. To što je stan osiguran ne znači da je automatizmom uključen i rizik od potresa. Potres ulazi u dopunski rizik. Ukoliko nije izričito ugovoren ne podrazumijeva se. 

Samo da znate nije svaki potres pokriven čak i kad ste ga ugovorili kao jedan od dopunskih rizika. Traži se određena jačina! Ne propisuju svi isto! Pogledajte što piše u uvjetima osiguranja. Različiti osiguravatelji različiti uvjeti. Naime, da bi štete od potresa bile pokrivene većina, ali ne i svi  osiguravatelji u svojim uvjetima navode da se pokrivaju štete koje su posljedica potresa intenziteta većeg od 5 stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice (MCS).

Vezano uz police kasko osiguranja, izvršite uvid da li ste ugovorili i pokriće od prirodnih nepogoda u koja ulazi i potres! Osiguravatelji nude različite pakete u koje ulaze različiti rizici. 

U svakom slučaju, za početak osigurajte dokazni materijal, fotografirajte, snimajte. Ukoliko u ovom općem metežu ne znate ni gdje vam je glava a osobito ne gdje vam je polica s pripadajućim općim uvjetima, zovite osiguratelja. Corona, Covid19 onemogućava trčanje na vrata osiguravajućih kuća i bliski kontakt, zato zovite, pišite e mailove.  Korak po korak, pred svima nama očito je dug i težak put. Maraton. Molimo vas, čuvajte se!