Interpol upozorava: Na tržištima se pojavljuju lažni korona sprej, lijek i drugi krivotvoreni proizvodi!

Cyber kriminalci također koriste pandemiju za širenje zlonamjernog softvera, tvrdeći da su zdravstveni dužnosnici i potiču ljude da otvaraju priloge elektroničke pošte

Pandemija koronavirusa potaknula je nove trendove kriminala, rekao je glavni tajnik Interpola Jurgen Stock, upozoravajući da su organizirane kriminalne skupine prilagodile svoje aktivnosti tako da profitiraju od globalne zdravstvene krize.

Jurgen Stock otkrio je da su policijske snage širom svijeta već zaplijenile krivotvorene medicinske predmete, uključujući tisuće krivotvorenih nekvalitetnih standardnih zaštitnih maski, takozvani korona sprej, korona lijek i nestandardni dezinfekcijski sanitizer.

Šef Interpola također je istaknuo kako ostale taktike koje koriste organizirane kriminalne skupine uključuju lažne pozivne centre.

– Imamo ovaj novi oblik telefonske prevare – rekao je, pri čemu

– Ljudi primaju telefonske pozive od nekoga tko se pretvara da je službenik bolnice. Priča ide tako da se zove ljude i javljaju da im je rođak jako bolestan, da mu je potreban novac za liječenje. Tako pokušavaju potaknuti ljude da osiguraju novac kako bi osigurali liječenje – dodao je.

Cyber kriminalci također koriste pandemiju za širenje zlonamjernog softvera, tvrdeći da su zdravstveni dužnosnici i potiču ljude da otvaraju priloge elektroničke pošte. Prošlog je tjedna Interpol objavio da su širom svijeta izvršena 121 uhićenja u velikoj operaciji protiv nezakonite online prodaje lijekova i medicinskih proizvoda. Policijska, carinska i zdravstvena regulatorna tijela iz 90 zemalja sudjelovala su u akciji, kodnog naziva Operacija Pangea XII, zaplijenivši potencijalno opasne lijekove u vrijednosti većoj od 12,7 milijuna eura.

Do sredine ožujka, telefonske prijevare i kampanje krađe identiteta već su rezultirale novčanim gubitcima u čak stotinama tisuća dolara u samo jednom slučaju.

– Do danas je Interpol pomagao u oko 30 slučajeva prijevara povezanih s COVID-19 vezama s Azijom i Europom, što je dovelo do blokade 18 bankovnih računa i zamrzavanja više od 661.000 eura zbog sumnji u prijevarne transakcije – stoji u izjavi.