Koronavirus: Zatvorenici će uživati u ranijoj slobodi kako bi se spriječilo širenje infekcije!

Zatvorenici koji prođu kriterije za puštanje bit će pod strogim uvjetima i bit će pod nadzorom elektronskim putem

Velika Britanija je spremna privremeno osloboditi tisuće zarobljenika širom zemlje u namjeri da zaustavi širenje koronavirusa. Zatvorenici će morati proći procjenu rizika i biti u roku od dva mjeseca od službenog datuma puštanja na slobodu, kako bi ispunili zahtjeve za puštanjem koji će početi već sljedećeg tjedna.

Neće se uzeti u obzir počinitelji visokog rizika, poput onih koji su osuđeni za nasilna i seksualna krivična djela, niti oni koji su zatvoreni zbog kaznenih djela povezanih s koronavirusom, što uključuje i one koji su namjerno kašljali na radnike hitnih službi.

U subotu je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa rekao je da bi do 4000 zatvorenika moglo biti pušteno na temelju novih mjera. Daljnja izjava potvrdila je da se to neće dogoditi sve odjednom, već da će se postupno provoditi.

Zatvorenici koji prođu kriterije za puštanje bit će pod strogim uvjetima i bit će pod nadzorom elektronskim putem, uključujući GPS oznake, kako bi se primijenio zahtjev da ostanu kod kuće. Oni se mogu odmah poslati nazad u zatvor zbog kršenja ovih uvjeta ili počinjenja daljnjih kaznenih djela.

Od subote, 88 zatvorenika i 15 pravosudnih policajaca u Velikoj Britaniji testirano je pozitivno na COVID-19.

Ministarstvo pravosuđa, koje je navelo slične slučajeve u Francuskoj i Njemačkoj koje su također pustile dio zatvorenika, priopćilo je kako još uvijek radi na ograničavanju širenja bolesti unutar svojih ustanova. Istaknuli suda su zatvorenici sada preseljeni, tamo gdje je to moguće, u ćelije po jedan, kako bi se uvele preporučene mjere socijalne distancije.