Sad je i dokazano: Osobe izložene zagađenom zraku imat će teže simptome koronavirusa!

Osoba koja desetljećima živi u gradu s povišenom razinom PM 2.5 čestica ima 15 puta veću vjerojatnost da će preminuti od infekcije koronavirusom od osobe koja živi u mjestu s niskom razinom PM 2.5 čestica

Znanstvenici s prestižnog američkog sveučilišta Harvard analizirali su 3080 okruga u SAD-u i sve epidemiološke podatke te su došli do jasnog zaključka da će osobe koje su izložene zagađenom zraku imati mnogo teže simptome infekcije koronavirusom. Posebno se to odnosi na područja u kojima je zabilježena već gustoća sitnih lebdećih čestica PM 2.5.

Znanstvenici s Harvarda pronašlu su vezu između preminulih od infekcije koronavirusa i prijašnjih respiratornih problema prouzročenih česticama PM 2.5.

Istraživanje je pokazalo da je, na primjer, Manhattan u New Yorku uspio smanjiti razinu PM 2.5 čestica za samo jedan mikrogram po kubičnom metru, broj preminulih od koronavirusa u tom dijelu grada bio bi manji za 248 osoba.

Osoba koja desetljećima živi u gradu s povišenom razinom PM 2.5 čestica ima 15 puta veću vjerojatnost da će preminuti od infekcije koronavirusom od osobe koja živi u mjestu s niskom razinom PM 2.5 čestica.

Većina PM 2.5 čestica ispušta se u atmosferu radom tvornica, rafinerija i automobila, a u kućnim uvjetima pušenjem cigareta.