Što nas čeka s epidemijom koronavirusa: Europska komisija je objavila preporuke o popuštanju mjera!

Kafiće, restorane i kulturne institucije treba otvarati postupno. Veća okupljanja, poput festivala, treba dozvoliti tek u kasnijoj fazi

Njemački Die Welt objavio je dokument Europske komisije koji se tiče tzv. Koronaexita, odnosno popuštanja restriktivnih mjera. U planu se navodi da mjere treba energično vratiti ako se poveća broj zaraženih.
Što se relaksacije tiče, mjere bi trebala popuštati u mjesečnim intervalima. Dakle, ne sve odjedanput, nego svakih tridesetak dana.
Preporuka je da se stariji i dalje čuvaju, odnosno da za njih ograničenja traju duže. Što se tiče grupiranja ljudi i dalje će postojati ograničenja, a ona će se ukidati postupno. U trgovinama će i dalje treba biti ograničeni broj ljudi.
U školama treba osigurati da djeca budu na dovoljnoj udaljenosti jedna od drugih (to će biti poprilično izazovan zadatak).
Kafiće, restorane i kulturne institucije treba otvarati postupno. Veća okupljanja, poput festivala, treba dozvoliti tek u kasnijoj fazi.
Cijela populacija ne bi se smjela vratiti na posao istovremeno, gdje god je to moguće treba nastaviti s radom od kuće.
Naravno, svim državama članicama EU se preporučuje da vremenske rokove izlazne strategije modificiraju prema vlastitoj epidemiološkoj situaciji. Ove mjere će države članice EU usvojiti nakon Uskrsa.