Važno pitanje za mnoge naše građane: Što je s ovrhama tijekom epidemije koronavirusa?

Kako bi se ljude pokušalo spasiti  dužničkog ropstva uzrokovanog ovrhama koje prijete najavljene su i izmjene nekih zakona

Prvotno olako shvaćanje virusa koji hara dalekom zemljom, zamijenila je potrošačka groznica u pogledu temeljnih namirnica, a sada kada već tjednima pratimo porast broja oboljelih na površinu suvereno izbijaju strahovi egzistencijalne naravi. Poslovanje je gotovo pa posve stalo, upitna je isplata plaća, mnogi su ostali bez posla. To nisu brige koje možda i više od korone more samo malog čovjeka“, brine to i male ali i velike poduzetnike. Zar opet račun u blokadi? Zar ponovno stečaj, natezanje s vjerovnicima, zar ponovno ovrhe kojima se ne nazire kraja ni konca?

Nisu svi ni prije ove pošasti živjeli u idili, što je s njima? Što je s dospjelim a neplaćenim računima? Hoće li vas u sred ovog pogroma zadesiti i blokirani račun. Dragocjeno je u tom smislu nedavno priopćenje Hrvatske javnobilježničke komore. Rečeno je kako „od 18. ožujka javnobilježnički uredi u ovršnim postupcima  na temelju vjerodostojne isprave postupaju sukladno preporuci Ministarstva pravosuđa o odgodi ovrhe“.  Što to točno znači?

Nisu javni bilježnici prestali s radom u pogledu ovrha! Javni bilježnici uredno zaprimaju ovršne predmete, primarno zbog eventualnih zastarnih rokova i izdaju rješenja o ovrsi (radi poštivanja zakonskih rokova). Međutim, takva rješenja ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu, ističu u Komori.

Međutim, nekima su ipak ovrhe sjele! Kako sad to? Javnobilježnička komora dala je pojašnjenje i u tom pogledu. „Radi dodatnog objašnjena ističemo da javni bilježnici sudjeluju u postupku donošenja rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, međutim provedbu ovrhe na tim rješenjima provode druga tijela (FINA, sudovi) na temelju prijedloga ovrhovoditelja. Temeljem informacija koje su dostavljene Komori moguće je da su ovrhovoditelji dostavili na provedbu određeni broj rješenja, koja su postala pravomoćna i ovršna prije donošenja preporuke Ministarstva pravosuđa o odgodi ovrha”.

Kako bi se ljude pokušalo spasiti  dužničkog ropstva uzrokovanog ovrhama koje prijete najavljene su i izmjene nekih zakona. Konkretno Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakona o posebnom računanju rokova, kojima će se regulirati daljnje postupanje tijela u postupcima ovrhe. Živi bili pa vidjeli!