Problemi u razvoju cjepiva: Pojavili su se prvi izvještaji da je koronavirus mutirao!

Pojavilo novo istraživanje koje kaže da je kod koronavirusa već nastala mutacija toliko ozbiljna da bi mogla ometati dio postojećeg rada na cjepivu

Pretpostavlja da će cjepivo protiv koronavirusa biti spremno za masovnu upotrebu tek za 12 do 18 mjeseci. Iako se na testiranjima nalazi gotovo 70 kandidata, što je dobar i uvjerljiv broj koji ujedno pokazuje da mnoštvo istraživača misli da se cjepivima može boriti protiv ove bolesti.

Štoviše, znanstvenici koji su pratili mutaciju novog koronavirusa rekli su će cjepivo imati dugotrajne učinke ako mutacije ne budu značajne. No, iz Indije se pojavilo novo istraživanje koje kaže da je kod novog koronavirusa već nastala mutacija toliko ozbiljna da bi mogla ometati dio postojećeg rada na cjepivu.

Istraživači iz Australije i Tajvana objasnili su u za sada nerecenziranoj studiji da soj koronavirusa izoliranog u Indiji manifestira mutaciju u dijelu S (spike) proteina koji omogućava virusu da se „prihvati“ na stanice.

– Promatranje ove studije podiglo je uzbunu da bi se Sars-CoV-2 mutacija mogla pojaviti u bilo kojem trenutku – rekli su istraživači.

– To znači da je trenutni razvoj cjepiva protiv Sars-CoV-2 pod velikim rizikom da postane beskorisno.”

Koronavirusni soj pronađen je kod pacijenta u Kerali već u siječnju, no tek je sekvencioniran prošli mjesec, što je vrlo neobično s obzirom na to da je gen za koronavirus sekvencioniran prije nekoliko mjeseci – a to je ono što programeri cjepiva koriste u svojim istraživanjima. 

Pacijent je bio student medicine koji se vratio iz Wuhana, ali čini se da soj nije usko povezan s drugima koji su identificirani u istoj regiji, gdje se dogodila prva epidemija COVID-19.

Znanstvenici su dosad primijetili nekoliko mutacija, ali nijedna od njih nije bila toliko ozbiljna kao ona iz ove studije. Kažu da se mutacija dogodila u domeni vezivanja receptora za S protein, koja nije pronađena u drugim varijantama SARS-CoV-2 širom svijeta, a cjepiva koja ciljaju S protein ne mogu djelovati kod pacijenata koji pokazuju slične mutacije COVID-19.

Kao i druge studije COVID-19, i ovu će morati proučiti i potvrditi drugi znanstvenici ali je sigurno da će laboratoriji koji već rade na cjepivima sigurno uzeti u obzir studiju. Jutarnja objava također napominje da je za pogrešku možda odgovorna tehnička pogreška tijekom postupka sekvenciranja.

U najgorem scenariju, u kojem COVID-19 mutira jednako često kao i gripa, istraživači će možda morati biti spremni pripremati nova cjepiva redovito kako bi održali korak s genetskim promjenama.