Dolazi novi standard za motociklističke kacige: One će morati zadovoljiti cijeli niz novih kriterija!

Sigurnost će porasti, ali očekujte i poskupljenje kaciga. Od lipnja 2020. do 2023. kreće prijelazni period u kojem će se još moći proizvoditi i prodavati stare kacige

Važeći standard motociklističkih kaciga Ekonomske komisije UN-a za Europu je ECE 22.05. No, sad je definiran novi standard ECE 22.06, koji će biti obvezan od lipnja 2023. godine, odnosno od tog termina bit će zabranjena prodaja kaciga po staroj specifikaciji.
Što se mijenja? S novim sigurnosnim propisima kacige će sigurno biti skuplje. Dakle, mijenja se testna procedura, povećavaju se brzine testiranja, a i tipovi testiranja. Kacige će morati izdržati više scenarija sudara, odnosno testove i simulacije udara u ravnu površinu, kosinu te rubnik. Sadašnji testovi uključuju samo simulaciju udarca u ravnu površinu.
Bit će testirane i modularne kacige, s i bez štitnika za zaštitu lica te vizira za zaštitu od sunca. Ovi elementi kaciga sad će morati izdržati testnu proceduru koja uključuje udar čelične kugle pri 215 km/h. Kako bi prošao test vizir se ne smije deformirati, ne smije puknuti ili se odvojiti od kacige.
Sigurnost će porasti, ali očekujte i poskupljenje kaciga. Od lipnja 2020. do 2023. kreće prijelazni period u kojem će se još moći proizvoditi i prodavati stare kacige.