Liječnici prikupljaju novac kako bi obučili pse u otkrivanju oboljelih od koronavirusa!

Ono što može biti posebno izazovno je pronalazak specifičnog mirisa kod asimptomatskih bolesnika, a ne kod pacijenata koji već pokazuju simptome

Liječnici u Londonskoj školi higijene i tropske medicine (LSHTM) žele uvježbavati pse kako bi otkrili bolesnike s koronavirusom po mirisu. Ako bude uspješan, ovakav postupak detektiranja mogao bi pomoći vlastima da upravljaju prenapučenim područjima poput zračnih luka nakon što se u brojnim zemljama ublaže mjere socijalne distancie. 

Cilj programa je naučiti pse da njuše asimptomatske bolesnike s COVID-19 i tako smanjuju širenje virusa. Psi se već mogu obučiti za otkrivanje svih vrsta zdravstvenih stanja, uključujući malariju i Parkinsonovu bolest.

– To je vrlo rana faza – izjavio je šef odjela London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) za kontrolu bolesti James Logan.

– Znamo da bolesti imaju specifične mirise na ljudima – uključujući respiratorne bolesti poput gripe – i oni su različiti. Postoji vrlo, vrlo dobra šansa da COVID-19 ima specifičan miris, a ako se to dogodi, stvarno sam uvjeren da bi psi mogli naučiti taj miris i otkriti ga. Liječnici su obučili labradore i koker španijele kako bi otkrili malariju, a stopa njihova uspjeha premašuje standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

To ne znači da je zajamčen uspjeh za otkrivanje COVID-19. Ono što može biti posebno izazovno je pronalazak specifičnog mirisa kod asimptomatskih bolesnika, a ne kod pacijenata koji već pokazuju simptome. Bez obzira na slučaj, saznat ćemo više detalja u narednim mjesecima.

COVID-19 neće nestati preko noći i bit će potrebne mjere probira dok cjepivo ne bude spremno. U protivnom ćemo riskirati izbijanja žarrišta sličnih onima koje trenutno doživljavamo.

Psi nisu jedini alat koji bi se u budućnosti mogao koristiti za provjeru bolesnika sa koronavirusom. Opsežne kampanje testiranja COVID-19, uključujući testove imuniteta na koronavirus, mogle bi uslijediti u narednim mjesecima. Apple i Google osmislili su sustav za traženje kontakata koji bi mogao širom svijeta upozoravati da korisnici pametnih telefona upozoravaju da su možda u blizini potvrđenog pacijenta COVID-19.