Turizam je jednostavno stao! U pitanju su milijuni poslova diljem svijeta

Na cijelom europskom kontinentu u turizmu radi oko 27 milijuna ljudi, a industrija je samo prošle godine uprihodila 400 milijardi eura

Iako je pandemija rezultirala poboljšanjem kvalitete zraka u cijelom svijetu, očekuje se da će imati katastrofalan utjecaj na turistički sektor koji iznosi desetinu globalnog BDP-a. Prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam (WTTC) – do 75 milijuna radnih mjesta je u neposrednoj opasnosti zbog otkazivanja globalnih putovanja i turističkih aranžmana uzrokovanih zbog pandemije koronavirusa.

Utjecaj koronavirusa na turističku industriju već je duboko izražen jer je polovina svjetskog stanovništva je u blokadi, dok je broj letova širom svijeta pao s oko 200.000 – 21. veljače na 64.000 – 31. ožujka, prema web stranici FlightRadar 24.

Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO), na 96% svjetskih odredišta trenutno utječu ograničenja putovanja i druge mjere. UNWTO je upozorio da bi turistički promet na svjetskoj razini mogao pasti za čak 30% u 2020. godini. Povjerenik Europske unije za unutarnje tržište Thierry Breton procjenjuje da bi se turistička ekonomija EU mogla smanjiti i do 70 posto te da bi ona trebala biti prva u redu sredstva za oporavak.

Na cijelom europskom kontinentu u turizmu radi oko 27 milijuna ljudi, a industrija je samo prošle godine uprihodila 400 milijardi eura, rekao je Risi i apelirao na vlade da poduzmu snažne monetarne i fiskalne mjere kako bi podržale sektor i njegove radnike.