Zagrijavanje oceana: Trenutno najveći svjetski ledenjak kreće na posljednje putovanje!

Iceberg A-68 pet puta je veći New Yorka možda je krenuo na svoje zadnje putovanje

Nove snimke snimljene u četvrtak (23. travnja), satelitom Sentinel-1 Europske svemirske agencije, pokazuju da se ledenjak nazvan A-68, upravo izgubio ogroman komad leda. Veliki dio ledenjaka površine 175 kvadratnih kilometara odlomio se dok se natapao u sve toplije koje zapljuskuju jedan antarktički poluotok.

Nova pukotina bi mogla predstavljati početak kraja, rekao je glaciolog Adrian Luckman sa Sveučilišta Swansea u Velikoj Britaniji, koji je pratio napredak A-68 ledenog brijega u posljednje tri godine.

 

Kad se A-68 prvi put odvojio od Antarktike, mjerio je više od 6000 četvornih kilometara na površini, što je površina pet New Yorka. A-68 je tada postao najveća svjetska slobodno plutajuća ledena ploča i još uvijek drži taj naslov, unatoč smanjenju površine na 5100 četvornih kilometara u posljednje tri godine. 

Recimo i da A68 nije najveći ledeni brijeg ikada identificiran – ta čast pripada ledenom brijegu B-15, koji se od Antarktike odlomio 2000. godine i prije odvajanja mjerio punih 11.000 četvornih kilometara.