Torsus Pretorian: Česi su konstruirali ‘najopasniji’ autobus na svijetu!

Pretorian je opremljen linijskim dizelašem obujma 6,9 litara te razvija 240 KS uz 925 Nm okretnog momenta

Autobusi kao autobusi, ima ih svakakvih, a obično ih, ako ste korpulentniji, recenzirate po prostoru između sjedala. Putovati od Splita do Zagreba u busu u kojem vam koljena dodiruju sjedalo ispred je zamornije od sjednice parlamenta na kojoj se vježbaju posljednji primjeri političkog ekshibicionizma.

No, češka tvrtka Torsus pobrinula se da autobusi, odnosno autobus, ne budu dosadni/dosadan! Na MAN-ovoj šasiji, na kojoj su nastala vojna vozila, Torsus je kreirao autobus za sve terene. Ime mu je Pretorian, dugačak je 8.5 metara, prima do 35 putnika, a pogon je, naravno, na sve kotače.

Udaljenost od tla je 39 centimetara, a Pretorian može i u vodu duboku 70 centimetara. Opremljen je linijskim dizelašem obujma 6,9 litara te razvija 240 KS uz 925 Nm okretnog momenta (maks. brzina je ograničena na 117 km/h). Blokade prednjeg, stražnjeg i središnjeg diferencijala se podrazumijevaju dok će se s blatom ili bilo kojim drugim off-road terenom poigrati specijalne Michelinove gume. Mjenjač je 12-stupanjski, poluautomatski.

U Torsusu će ispuniti sve vaše želje i opremiti Pretorian kako vam odgovara. Može biti ogroman kamper, s njim se možete penjati tamo gdje i Winnetou nije mogao, može prevoziti radnike u rudnike, može biti autobus za safari, za hitne situacije i izvlačenje unesrećenih… Početna cijena je 155.000 eura.