Posljedice klimatskih promjena: Led na talijanskom alpskom ledenjaku promijenio je boju, postao je ružičast!

Biagio di Mauro, znanstvenik u talijanskom Nacionalnom vijeću za istraživanje, rekao je da je boja vjerojatno uzrokovana zbog algi Ancylonema nordenskioeldii

Znanstvenici u Italiji istražuju pojavu ružičastog leda u Alpama, za koji sumnjaju da je uzrokovana algama koje su posljedice klimatskih promjena. Promatrači su primijetili neobičnu nijansu boje leda na glečeru Presena na krajnjem sjeveru Italije u regiji Sondrio.

Biagio di Mauro, znanstvenik u talijanskom Nacionalnom vijeću za istraživanje, rekao je da je boja vjerojatno uzrokovana zbog algi Ancylonema nordenskioeldii, koje se obično nalaze u takozvanoj mračnoj zoni Grenlanda, gdje se led također topi.

– Alge nisu opasne – rekao je di Mauro.

– To je prirodna pojava koja se javlja u proljeće i ljeti na srednjim širinama, ali i na polovima.

Led obično reflektira više od 80 posto sunčevog zračenja natrag u atmosferu, ali kako su se pojavile alge led sada može potamniti tako da upija više topline i brže se topi. Isto tako, što se brže topi led, pojavljuje se više algi, dodajući još više crvene nijanse nekada bijelom ledu. Alge na vrlo niskim temperaturama obično uginu, ali ako led postane još malo topliji, to može dovesti do tankog sloja vode koji će im omogućiti da opstanu i razmnožavaju se, a tako ubrzavaju i topljenje.

– Ovim algama treba voda. Stoga, ako vam se temperatura povisi i na ledenjacima poveća topljenje, na raspolaganju im je više vode, a one će onda napredovati – rekao je Harry Zekollari, glaciolog sa Sveučilišta Delft u Nizozemskoj te dodao:

– S više apsorbiranog sunca imat ćete više otopljene vode i potencijalno više algi. Tako može doći do velikog gubitka ovih glečera koji su već u opasnom stanju „.

U ovom slučaju, ružičasta nijansa pojavila se u Passo Gaviji na nadmorskoj visini od 2618 metara.