Bit će zdraviji, kažu: Lanac brze hrane će s 3D bioprinterom raditi pileće medaljone!

Bioprint će omogućiti KFC-u da izuzme različite aditive koji se koriste u tradicionalnoj poljoprivredi i stočarstvu

Lanac restorana KFC otkrio je suradnju s ruskim 3D Bioprinting Solutions za stvaranje pilećeg mesa u onome što naziva inovativnim konceptom stvaranja restorana budućnosti. KFC će tako razviti prve svjetske pileće medaljone iz laboratorija.

Treba napomenuti da će ti „nuggetsi“ tehnički imati pileće meso, tako da nisu vegetarijanski. Međutim, iz KFC-a kažu da će nova metoda biti zdravija i ekološki prihvatljivija.

– 3D tehnologija bioprintanja, u početku široko prepoznata u medicini, danas dobiva na popularnosti u proizvodnji namirnica poput mesa. U budućnosti će nam brzi razvoj takvih tehnologija omogućiti da mesne proizvode s 3D-printom učinimo pristupačnijima i nadamo se da će tehnologija nastala kao rezultat naše suradnje s KFC-om pomoći ubrzati plasiranje mesnih proizvoda na bazi stanica na tržište – rekao je Yusef Khesuani, suosnivač i upravljački partner 3D Bioprinting Solutions.

Nova tehnologija koristila bi pileće stanice i biljni materijal, što bi mu omogućilo da oponaša okus i teksturu pilećeg mesa gotovo bez uključivanja životinja u postupak. KFC je nadalje napomenuo da ne postoje druge metode koje bi mogle proizvesti takve proizvode iz životinjskih stanica.

Bioprint će omogućiti KFC-u da izuzme različite aditive koji se koriste u tradicionalnoj poljoprivredi i stočarstvu. To će rezultirati zdravijim konačnim proizvodom. Ovi su proizvodi također etičniji jer uglavnom ne štete životinjama.

KFC je također citirao istraživanje američkog časopisa Environmental Science&Technology koji je utvrdio da je tehnologija uzgoja mesa iz stanica značajno ekološki prihvatljiva od konvencionalne proizvodnje mesa na farmama. Tehnologija postiže smanjenje potrošnje energije za više od pola, a emisija stakleničkih plinova smanjuje se 25 puta te se koristi 100 puta manje zemljišta nego kod tradicionalne proizvodnje mesa.