Znastvenici tvrde: Stvorili smo materijal koji se ne može presjeći!

Keramika ugrađena u ovaj fleksibilni materijal izrađena je i od vrlo sitnih čestica koje se učvršćuju i odupiru brusilici ili bušilici kada brzo siječete

Znanstvenici tvrde da su proizveli prvi materijal na svijetu koji se ne može sjeći. S tek 15% gustoće čelika materijal bi se mogao koristiti kao lagani oklop ili kao neuništiva brava za zaključavanje bicikala, navodi se u članku nedavno objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Nazvan Proteus, novi materijal sastoji se od keramičkih sfera smještenih u staničnu aluminijsku konstrukciju kako bi se odupirali kutnim brusilicama, bušilicama ili sličnim alatima za rezanje. Materijal će vibrirati na takav način da će uništiti rezni disk ili svrdlo. Proteus je nastao radom znanstvenika s američkog sveučilišta Durham i njemačkog Instituta Fraunhofer.

Proteusova vanjska strana u početku će popuštati pod bušilicom, ali kad bušilica dosegne ugrađene keramičke sfere, materijal počinje vibrirati tako da oštre rubove alata zatrese i on postaje neprobojan. Novi materijal ima podjednako djelotvornu otpornost na rezače vodenim mlazom jer sferični oblik keramičkih dijelova širi vodeni mlaz povećavajući time područje primijenjene sile kao i slabljenje pritiska rezanja.

Keramika ugrađena u ovaj fleksibilni materijal izrađena je i od vrlo sitnih čestica koje se učvršćuju i odupiru brusilici ili bušilici kada brzo siječete, otprilike na isti način na koji bi se vreća s pijeskom opirala i zaustavila metak koji putuje velikom brzinom. Ovaj materijal moglo bi imati puno korisnih aplikacija u sigurnosnoj industriji.