Kraj za touchscreen ekrane u automobilima? Jaguar Land Rover razvio je novi sustav!

Uz senzore pokreta tu su i oni koji nadziru vaš pogled, a u sve je uključena i umjetna inteligencija

Mnogima od nas touchscreen ekrani izgledaju atraktivno, ali nakon što ostavite desetke masnih otisaka prstiju po njima, a pogotovo nakon dobrog doručaka ili ručka, nakon kojeg niste dobro oprali ruke – njegova arhitektura dizajn blijede u usporedbi s neuglednim mrljama. Jaguar Land Rover i Sveučilište Cambridge tvrde da su riješili taj problem i da više nećete morati čeprkati prstima po ekranu. Kontrola gestama je poznata stvar, ali kod ovog infotainment sustava u igri je mnogo više senzora koji omogućuju da sa sigurne udaljenosti i navodno mnogo brže birate funkcije.

U detektiranju vaših potreba sudjeluje nekoliko senzora. Dovoljno je sa sigurne udaljenosti postaviti prst u ravninu s nekom funkcijom na ekranu i ona će biti izabrana. Uz senzore pokreta tu su i oni koji nadziru vaš pogled, a u sve je uključena i umjetna inteligencija.

Dvije su prednosti, brži izbor funkcija (manje ćete gledati infotainment, a više cestu) te činjenica da će ekran ostati čist, bez virusa i bakterija (za druge korisnike). O početku ugradnje u automobile naknadno ćemo vas izvijestiti.