Europska prodaja automobila u lipnju: Renault Clio i dalje ispred VW Golfa – s velikom razlikom!

Svakako treba spomenuti i odlične prodajne brojke električnog Renault Zoeija, koji je u utrci za najprodavaniji električni model ispred Tesle Modela 3

Tvrtka JATO Dynamics ima mnoge djelatnosti, a jedna od njih je i prikupljanje podataka o prodaji automobila na europskom tržištu. Rezultati za lipanj nisu dobri jer je prodaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala čak 24 posto (1.13 automobila je registrirano u lipnju ove godine).

Najprodavaniji automobil na europskom tržištu drugi mjesec za redom je Renault Clio s 37.119 registriranih vozila. Obično je prvo mjesto rezervirano za Volkswagen Golf, ali njemački kompakt je na drugom mjestu (24.474). Bilo je problema sa softverom na ovom automobilu, a proizvodnja se očigledno još nije zahuktala. Treći je Renault Captur (22.827), kao najprodavaniji SUV, a na četvrtom mjestu je Dacia Sandero (20.699) – europski kupci očigledno vole ove povoljne i solidne automobile.

Slijede Toyota Yaris, Peugeot 208, Ford Focus, Dacia Duster, Peugeot 2008 te Opel/Vauxhall Corsa, koja zaključuje prvih deset.

Svakako treba spomenuti i odlične prodajne brojke električnog Renault Zoeija (10.225), koji je u utrci za najprodavaniji električni model ispred Tesle Modela 3, Volkswagen e-Golfa, Peugeota 208, Hyundai Kone. Najprodavaniji plug-in hibrid je nova Ford Kuga, a na prva četiri mjesta po prodaji hibrida je Toyota (C-HR, Corolla, Yaris i RAV4). Hibridi i blagi hibridi sad čine oko 50 posto prodaje novih automobila u Europi.