Posljednje putovanje za ruski leteći brod: Otpisan je divovski ruski ekranoplan!

Ovaj div duži je od 73 metra, a krila su mu široka 44 metra. Težak je čak 360 tona

Ruska vojska službeno je otpisala svoja jedini ekranoplan, odnosno leteći brod iz klase Lun. Sada će biti izložen u Patriotskom parku u Derbentu u ruskoj republici Dagestan. Brod je odšlepan iz luke Kaspijsk na Kaspijskom jezeru i put je trajao više od 14 sati. Kraj je to ambiciozno zamišljenog projekta iz vremena Sovjetskog saveza, koji je rezultirao samo jednim brodom, nalik avionu, dovršnom 1987. godine.

Ovaj div duži je od 73 metra, a krila su mu široka 44 metra. Težak je čak 360 tona, a ima osam mlaznih motora. U posadi je bilo 15 časnika i vojnika. Kako je funkcionirao? Premda ga se klasificira kao brod on je letio 4 metra iznad površine vode i postizao brzinu krstarenja 450 km/h.

Namjena mu je bila vojna, a cilj je bio brzo se približiti meti, američkim brodovima i ispaliti protubrodske rakete. Nosio je ukupno šest projektila, a bio je opremljen i radarom za otkrivanje drugih brodova u repnom dijelu. Ekranoplan je neko vrijeme služio na Kaspijskom jezeru, a gradnja planiranih sedam primjeraka je obustavljena.