Vrijednost putovnica: Japancima je najlakše putovati, a i Hrvatska je visoko!

Hrvatska je zauzela 20. mjesto koje dijeli s Hong Kongom - putovanje bez viza moguće je u 169 zemalja

Japanska putovnica je najmoćnija na svijetu. Stanovnici Japana mogu putovati u 191 zemlju, a da za to ne moraju podnijeti zahtjev za vizu. To znači da je Japan ponovno prvi, nakon objave godišnjeg indeksa Henley Passporta, kao i u 2018. dok je Singapur (190 zemalja) završio na drugom mjestu kao i prošle godine dok Njemačka dijeli treće mjesto s Južnom Korejom (po 189 zemalja).

Indeks se određuje na temelju Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) koje ima najveću i najprecizniju bazu podataka o putovanjima na svijetu, a nadopunjuju ga podaci londonske konzultantske kuće Henley & Partners. Ispitana je ukupno 191 zemlja.

Dalje u poretku su Italija i Finska (po 188 zemalja) koje dijele četvrto mjesto, a slijede ih Španjolska, Luksemburg i Danska (po 187 zemalja). Iza su Švedska i Francuska (po 186 zemalja) dok sedmo mjesto dijele Švicarska, Portugal, Nizozemska, Irska i Austrija (po 185 zemalja). SAD, Velika Britanija, Norveška, Grčka i Belgija (po 184 zemlje) zauzele su osmo mjesto, a slijedile su ih Novi Zeland, Malta, Češka, Kanada i Australija (po 183 zemlje).

Na dnu ljestvice su Sjeverna Koreja i Sudan (po 30 zemalja), Palestina i Nepal (po 38 zemalja), Libija (37 zemalja), Jemen (33 zemlje), Pakistan i Somalija (po 32 zemlje), Sirija (29 zemlje) i Iraku (28 zemalja) i Afganistanu (26 zemalja).

Napomenimo i da je Hrvatska zauzela 20. mjesto koje dijeli s Hong Kongom (169 zemalja).