Totalova rafinerija u novom ruhu: Umjesto nafte prerađivat će životinjsku mast, rabljeno jestivo ulje…

Nakon ulaganja u ukupnom iznosu od više od 500 milijuna eura, objekt će se sastojati od tri nove industrijske jedinice

Energetski div Total najavio je planove za pretvaranje svoje rafinerije Grandpuits u Francuskoj u platformu u kojoj se neće obrađivati niti kap nafte. Nakon ulaganja u ukupnom iznosu od više od 500 milijuna eura, objekt će se sastojati od tri nove industrijske jedinice. Biorafinerija, koja će proizvoditi održivo gorivo za zrakoplovnu industriju, trebala bi biti puštena u rad 2024. godine, a prerađivat će prije svega životinjske masti iz Europe i rabljeno ulje za jelo, nadopunjeno ostalim biljnim uljima, poput uljane repice.

Projekt će moći svake godine preraditi 400.000 tona, a predviđa se proizvodnja 170.000 tona održivog zrakoplovnog goriva, 120.000 tona obnovljivog dizela i 50.000 tona obnovljive nafte, koja se koristi za proizvodnju bioplastike.

Druga jedinica bit će tvornica bioplastike, koja će proizvoditi razgradivu bioplastiku, može se reciklirati i proizvodi se sa šećerom umjesto s uljem.

Total će također izgraditi pogon za reciklažu plastike koji će pretvarati plastični otpad u tekućinu koji se naziva TACOIL, s postupkom topljenja zvanim piroliza. Tada će se TACOIL koristiti kao sirovina za proizvodnju polimera koji bi se mogli koristiti za pakiranje hrane.