Kako voziti u teškim uvjetima: Magla svuda, magla oko nas i veliki izazov za sigurnost prometa

Vožnja u otežanim uvjetima uključuje dodatni oprez, ali i paljenje sva četiri žmigavca kad naglo smanjite brzinu vožnje na dionici ceste

Sve češće nam se u Hrvatski autoklub javljaju vozači koji imaju primjedbe na ponašanje drugih vozača u ekstremnim prometnim uvjetima kao što su kiša na kolniku, poledica i magla. Ovom prilikom odlučili smo se pozabaviti maglom, odnosno nužnim radnjama kad ste primorani zaustaviti automobil u takvim vremenskim uvjetima. Brzina je često uzrok prometne nesreće. Zaboravlja se da i sporost vozila uvjetovana raznim uzrocima može i te kako biti opasna. Katkad vrlo pogubna sa smrtnim posljedicama. Nažalost, čuje se ponekad da je došlo do naleta vozila u magli tako da je u lančanom sudaru nastradalo puno ljudi i automobila. Zašto je došlo do lančanog sudara? Poznata je činjenica da je u magli lakše voziti iza nekoga nego ako ste prvi, a poglavito ako nemate svjetla za maglu.

Nerijetko je takva vožnja vrlo neugodna. Vozač ulaskom u maglom pokrivenu dionicu ne zna koliko dugo traje i kakva joj je gustoća u nadolazećim kilometrima. Vidljivost je mala, a neugodna je pojava nakon sunčanog, preglednog terena ta sablasna magla koja je ponekad tako gusta da je vidljivost, rekli bismo, nikakva. Preglednost ceste, odnosno kolničkog traka u kojem se vozi iznenađujuće je mala. Što napraviti u takvim prilikama? Vozač je dužan odmah ulaskom u to jako maglovito područje upaliti sve pokazivače smjera vozeći dalje kako bi upozorio iza sebe nadolazeće vozače na opasnost kojoj se primiče, odnosno na naglo smanjenje brzine koja se ne očekuje.

Također, potrebno je uključiti i svjetla za maglu na vozilu – ako ih imate. Smanjite brzinu i prilagodite vožnju uvjetima vidljivosti. Izbjegavajte nagla kočenja, a s tim je povezan i savjet da održavate razmak u odnosu na vozilo ispred. Vozite što bliže desnom rubu kolnika i posebno pratite rubnu crtu, rub kolnika ili bankinu, vodeći računa da na cesti mogu biti pješaci ili biciklisti koje je teško opaziti. Magla je iznimno opasna pojava pa pazite, najvažnije smanjiti brzinu i voziti oprezno. Pješacima posebno savjetujemo da imaju reflektirajuću odjeću koja je lakše uočljiva, a prije svega da se ne kreću kolnikom.