Presude u inozemstvu: Za dvostruko ubojstvo u prometu doživotni zatvor!

Teška kaznena djela u prometu prate i teške kazne, boravak u zatvoru duži od dvadeset godina

Često se žalimo na blage presude za teška kaznena djela u hrvatskom prometu. Mnogim počiniteljma u Hrvatskoj se izriču simbolične kazne, suđenja često traju godinama, pronalaze se proceduralne greške… Kako to rade u drugim državama? U SAD-u i Australiji, na primjer.

Evo nekoliko tragičnih slučajeva… 

Stefan Hoyte (26) popio je šest čašica votke i vozeći Infiniti G37 190 km/h sletio s ceste i usmrtio suvozačicu Amandu Milner koja je te noći, u ožujku 2017. godine, slavila 21-rođendan, posljednji u životu. Ona je ispala iz automobila i tijelo joj je rasječeno na dva dijela. Deset mjeseci kasnije Hoyte je osuđen na 4 do 12 godina zatvora. 

U ožujku 2017. Jack Dillon Young iz Teksasa pušio je marihuanu i popio preveliku količinu antidepresiva. S pick-upom se zaletio u autobus koji je prevozio članove zbora baptističke crkve. Poginulo je 13 ljudi, a godinu i pol kasnije osuđen je na 55 godina zatovra. Tijekom suđenja cijelo je vrijeme proveo u ćeliji, odnosno nije se branio sa slobode.

Olivia Carolee Colbreath (26) osuđena je na 30 godina zatvora do doživotne kazne za nesreću u kojoj je u okrugu San Bernardino usmrtila šestero ljudi vozeći automobil 160 km/h u suprotnom smjeru. Uzorkovanjem krvi otkriveno je da je zločin počinila u alkoholiziranom stanju, a jedna od poginulih osoba bila je i njezina sestra. Oliva Colbreath imat će pravo tražiti pomilovanje tek nakon 25 godina kazne.

Emma Kent (24) je u Macedonu u Australiji pokušala spojiti pametni telefon i infotainment sustav u automobilu Bluetooth vezom. Sama je priznala da nije gledala cestu punih deset sekundi, a pritom je automobilom udarila 57-godišnjeg biciklista i usmrtila ga. Proces je trajao godinu dana i u studenom je kažnjena s devet mjeseci zatvora i dvije godine dobrotvornog rada.

Pijani vozač Kailen Kelly u Pensacoli je usmrtio dvije sestre (7 i 17 godina) vozeći pick-up 130 km/h u zoni u kojoj je dopuštena brzina 80 km/h. Frontalno se sudario s automobilom u kojem su bile Stormie i Sydney Harrell i usmrtio ih. Kailen Kelly nekoliko je puta osuđivan zbog nepodopština u vožnji, a nekoliko dana prije kobne nesreće vraćena mu je vozačka dozvola. U trenutku kad je skrivio smrt dvije osobe bio je pijan, a pušio je i marihuanu. Ove godine, u rujnu, osuđen je na doživotnu kaznu.

Znate li što je zajedničko svim ovim počiniteljima teških kaznenih djela u prometu? Svi su izrazili žaljenje i nisu tražili olakotne okolnosti! Nažalost, žrtve nitko više ne može vratiti.