Kako se testiraju prikolice koje prevoze nuklearno oružje? Kamionima pogonjenim raketama!

Kamion je bio pogonjen raketama kako bi se osiguralo da nova prikolica može podnijeti udarac i sigurno premještati nuklearno oružje

Ne čitate svaki dan o kamionu koji je udario u drugi kamion pomoću raketa, a sve u ime testiranja. Međutim, Sandia National Laboratories učinili su upravo to, kako je tvrtka objasnila u priopćenju za javnost. Provela je test kako bi osigurala da nova kamionska prikolica koju su sagradili može sigurno prevoziti nuklearno oružje i podnijeti gotovo svaku vrstu nesreće ili incidenta. Zbog toga je u prikolicu udario drugi kamion pogonjen raketama. 

Tvrtkin novi Mobile Guardian Transporter prošao je prilično dramatični test ovog ljeta, a izgrađen je kao treća generacija kompleta kamiona i prikolice te je namijenjen za sigurno premještanje nuklearnih materijala i oružja.

Sada možete razumjeti zašto je proveden takav test. Prije nego što je odobren, kamion je morao proći test koji je dokazao da može preživjeti nesreću.

– Misija prijevoza ključna je komponenta učinkovite nuklearne sile – rekao je Jim Redmond, viši voditelj programa Sandia National Laboratoriesa.

– Američkoj javnosti i našim saveznicima pruža potrebno osiguranje za sigurnost kao i sigurnost naših zaliha. Morate imati mogućnosti prevesti nuklearna sredstva sigurno – nastavio je.

Kamion bi trebao zamijeniti zaštitni transporter, koji se koristi od 90-ih. Ovaj nedavni test bio je prvi te vrste koji se dogodio u otprilike dvadeset godina. Ekipi Sandia National Laboratoriesa trebalo je oko šest mjeseci da se pripremi za testni sudar, koji je bio gotov u samo nekoliko sekundi.

– Bilo mi je drago vidjeti ispaljene rakete i vidjeti da je uspjelo, a bilo je prilično napeto – objasnio je Redmond.

Nažalost, za nas je tvrtka podijelila vrlo malo informacija o specifikacijama novog kamiona. Ono što znamo jest da će Mobile Guardian Transporter služiti u Uredu za siguran prijevoz Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost koja je zadužena za premještanje nuklearnog oružja i materijala.

Treba znati da nije tako lako pokrenuti nuklearno oružje. Ako bi se dogodio ozbiljan sudar tijekom transporta oružja, potencijalna šteta mogla bi dovesti do oslobađanja opasnih materijala, a mogli bi se zamisliti i još gori scenariji.