Leteće odijelo: BMW-ov Wingsuit s električnim potiskom može letjeti brzinom od 300 km/h!

Ovo letačko odijelo može proizvoditi potisak do pet minuta

Leteća odijela stvar su znanstveno-fantastičnih filmova, ali što ako postoje u stvarnom životu? U suradnji s BMW-om i Designworksom, pionir zračnih sportova Peter Salzman dizajnirao je upravo takvo odijelo koristeći BMW-ove mogućnosti električnog vozila.

Salzmann je profesionalni padobranski skakač i BASE skakač koji često koristi krilo odijela za podizanje omjera klizanja i prelazak veće udaljenosti prije nego što mora otvoriti padobran. Sanjao je da može ići još brže, a BMW i Designworks pomogli su mu da postigne ovaj letački cilj sa stvaranjem električnog odijela.

Novo odijelo omogućuje mu postizanje brzine od 300 km/h, prema Electreku dok „obična“ krilna odijela mogu postići samo vodoravne brzine od oko 100 km/h. Odijelo pokreće električna oprema smještena na prsima koja proizvodi ukupnu snagu od 15 kW, koja se razdvaja na dva impelera od 7,5 kW (rade na sve do 25.000 o/min) i proizvode potisak do pet minuta.

BMW je objavio video u kojem možete vidjeti kako Salzmann izvodi prvi test električnog krilnog odijela na 3.000 metara u Austriji. Salzmannu su se pridružila još dvojca kolega s konvencionalnim krilnim odijelima. Na početku sva trojica kreću prema planinskom vrhu, ali svi ostali, osim Salzmanna prisiljeni su odustati od prelaska vrha planine dok Salzmann ubrzava i prelazi vrh. Ovo je prilično impresivan podvig koji treba vidjeti da bi se u njega vjerovalo. Srećom po nas, u nastavku je video kao dokaz događaja.

Upozoravamo vas da ovaj videozapis nije za one koji se boje visine ili ekstremnih avantura.