Projekt zelenog vodika kombinira energiju plime i oseke!

Protočne baterije će skupljati proizvodnju energije plime i oseke stvarajući električnu energiju na zahtjev

Projekt smješten na arhipelagu sjeverno od kopnenog dijela Škotske planira kombinirati energiju plime i oseke kao i tehnologiju baterija za kontinuirano stvaranje zelenog vodika.

Europski centar za pomorsku energiju (EMEC) najavio je da će rasporediti tzv. protočnu bateriju od 1.8 megavata na mjestu gdje će ispitivati plime i oseke kod otoka Eday, Orkney. Ideja je da sustav pohranjuje električnu energiju koju proizvode plime i oseke u plinskim turbinama tijekom “razdoblja velike količine energije” i ispušta je tijekom razdoblja niže snage. Prema EMEC-u, protočne baterije tvrtke Invinity Energy Systems mogu pružiti sate neprekidne snage, jedan ili više puta dnevno, kroz desetljeća rada.

Zeleni vodik proizvodi se iz obnovljivih izvora poput vjetra, sunca i, u slučaju EMEC inicijative, snage plima i oseka. Protočna baterija radi kao sustav koji se lako može puniti i koji svoj elektrolit – materijal koji daje energiju – pohranjuje kao tekućinu u vanjskim spremnicima, ističu u ARPA-E (Agencija za napredne istraživačke projekte – Energija) američkog Ministarstva energetike.

Za EMEC projekt, protočne baterije će skupljati proizvodnju energije plime i oseke stvarajući električnu energiju na zahtjev, koja će se pretvoriti u vodik pomoću elektrolizatora od 670 kilovata. Invinityjev sustav sastavit će se u kopnenom pogonu u Škotskoj, projekt bi se trebao uspostaviti 2021., a financiranje projekta je stiglo od škotske vlade. Neil Kermode, izvršni direktor EMEC-a, rekao je da je nakon tehničkog pregleda zaključio da će protočne baterije biti najprikladnije za ovaj energetski sustav.

– Dok protočne baterije pohranjuju električni naboj u tekućini mogu osigurati potrebne industrijske količine energije tijekom duljeg razdoblja, kao i stajati potpuno napunjene dulje vrijeme bez gubitka napunjenosti – rekao je u izjavi od ponedjeljka.

– Sve su to potrebne osobine za integriranje tehnologije baterija u proces proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i proizvodnje vodika.

Vodik, koji je Međunarodna agencija za energiju opisala kao svestrani izvor energije, ima široku paletu primjena i može se primijeniti u sektorima poput industrije i prometa.  Trenutno se velika većina proizvodnje vodika temelji na fosilnim gorivima, što negativno utječe na okoliš. IEA (Međunarodna agencija za energiju) je rekla da je proizvodnja vodika odgovorna za otprilike 830 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida svake godine.